'Čarobnjak okusa': Japanski čokolatijer osvaja Belgiju

Prestižni gastronomski vodič Gault&Millau proglasio je Yasushija Sasakija, koji se preselio iz Japana u Belgiju u dobi od 19 godina, čokolatijerom 2024. godine u Bruxellesu, što nije mala stvar u zemlji koja se smatra domovinom čokolade.

25.03.2024. - 11:54
 0
'Čarobnjak okusa': Japanski čokolatijer osvaja Belgiju
Foto: Hina

Kada se Yasushi Sasaki (52) preselio iz Japana u Belgiju nije govorio ni riječ francuskog i nije imao pojma u kojem će smjeru krenuti njegov život.

"Kad god odem kući u Japan i spomenem Belgiju, ljudi mi kažu 'Ahhh... čokolada!'", rekao je Sasaki za AFP.

Sasaki, kojeg slavni vodič opisuje kao "čarobnjaka okusa", eksperimentira u svojoj maloj radionici iza dućana u Woluwe-Saint-Pierreu, jednoj od briselskih općina.

"Čokolada? Od trenutka kada sam odabrao profesiju postalo je moj cijeli život", rekao je. "To je hobi, posao, zadovoljstvo. Ništa nisam znao, počeo sam od nule. Ali mislim da sam dobro izabrao."

Podrijetlom iz Nare, u blizini grada Osake, Sasaki crpi inspiraciju iz svoje domovine, ali pažljivo. Ne pristaju svi japanski okusi uz čokoladni ganache ili praline.

"Zeleni čaj je vrlo jak, jako dobro ide. Kao i yuzu", citrusno voće, objasnio je dok je dijelio savjete svom timu sastavljenom od mladih Japanaca.

"Ali kaki i mandarina, ne."

Sasaki pažljivo bira svoje dobavljače. Zeleni čaj, na primjer, dolazi iz Kyota, gdje naručuje izravno od rođaka koji radi u tom sektoru.

S obzirom da cijene kakaovca rastu, on također pazi na kontrolu troškova.

"Mi smo obrtnici, ali smo i poslovni ljudi", rekao je. "Da bismo nastavili raditi kao obrtnici, moramo prodati ono što napravimo."

'Na svoj način'

Sasaki je naučio zanat u Bruxellesu, ali ne smatra se nasljednikom belgijske tradicije.

"Ja imam svoj način, svoj ukus", rekao je. "Znam da je to moja snaga, a ne kopiranje drugih ljudi."

Danas Sasaki izvozi kreacije u svoju domovinu, gdje prodaja doseže vrhunac oko Valentinova, dana u godini kad Japanci konzumiraju najviše čokolade.

Kako se Uskrs bliži, on se priprema za još jedan veliki vrhunac čokoladnog kalendara.

Koliko god mu je drago što mu je Gault&Millau dao priznanje, Sasaki, čiji je promet nakon toga naglo skočio za 20 do 30 posto, ima jedan savjet za vodič - da obavijesti svoje laureate prije izlaska u javnost kako bi se imali vremena pripremiti.

Sasaki zasad ne planira širenje.

"Godinama radim čokoladu. Samo ću nastaviti raditi dobre stvari, to je sve. Nastavit ću raditi ono što radim", rekao je.

(Hina)

   0
   0