Završen EU projekt za poboljšanje radiološke dijagnostike u RH

Završen je EU projekt poboljšanja radiološke dijagnostike u Hrvatskoj koji bi trebao skratiti liste čekanja, a financiran je s 4,3 milijuna eura bespovratnih europskih sredstava, priopćila je u srijedu radiologinja Dijana Zadravec koja je osmislila taj projekt prije pet godina.

21.12.2023. - 10:30
 0
Završen EU projekt za poboljšanje radiološke dijagnostike u RH
Foto: Hina

Cilj je bio riješiti problem lista čekanja, poboljšati kvalitetu MR pretraga, povećati učinkovitost radiološke usluge, te izbjeći nepotrebne pretrage, opisala je Zadravec projekt koji je osmislila početkom 2018. godine u suradnji Miroslavom Bašićem, tehnologom Kliničkog zavoda u KBC-u Sestre milosrdnice.

Proces od ideje do potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava trajao je 22 mjeseca. Projekt se provodio u KBC-u Sestre milosrdnice, a financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Iz tih je sredstava kupljen MR uređaj 3 Tesla u Vinogradskoj koji će pacijenti moći koristiti već od 1. siječnja. Uređaj je vrijedan gotovo dva milijuna eura, te će omogućiti brži i kvalitetniji rad zdravstvenog osoblja. U tom su cilju planirane i već provedene brojne edukacije i radionice liječnika i inženjera radiologije. 

U procesu tiskanja su brojni edukativni materijali - priručnici, udžbenik, brošure i letci koji će biti dostupni zdravstvenim djelatnicima i zainteresiranoj javnosti.

"Dio planiranih aktivnosti nije ostvaren zbog okolnosti na koje projektni tim nije mogao utjecati, a vezane su uz kašnjenja u provedbi javnih nabava, posebice kašnjenja u nabavi MR uređaja koji je trebao biti nabavljen još 2020., te gotovo potpunom izostanku promidžbe i vidljivosti od strane nacionalnih medija", upozorila je Zadravec.

"Unatoč našim velikim naporima, zbog negativnog odnosa ravnateljstva KBC-a prema nama te izostanka podrške i afirmacije projekta, utrošeno je samo 60,47 posto ukupno dodijeljenih bespovratnih sredstava“, navela je Zadravec, voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva za radiologijsku prevenciju, dijagnostiku, terapiju i rehabilitaciju bolesti glave i vrata, koji je 2015. godine ustanovljen u KBC-u Sestre milosrdnice.

Na jučer održanoj završnoj konferenciji projekta istaknula je da "taj projekt, kao jedini u zdravstvu RH tako visokog iznosa bespovratnih sredstava, nije pokrenula zdravstvena ustanova niti Ministarstvo zdravstva, već ga je pokrenuo pojedinac isključivo u javnom interesu".(Hina)

   0
   0