ZADAR: HDZ-ov LOPOV ISELIO KAPETANIJU KAKO BI SINU OTVORIO RESTORAN

Ovih dana je nekadašnji načelnik zloglasne OZN-e jugoslavenske tajne milicije Budimir Lončar navršio 100 godina života. Lončar je važan za Zadar jer je 1993. godine u HDZ putem svojih milicijsko-špijunskih veza instalirao Božidara Kaljmetu, a s njim u paketu stigao je i kontroverzni inženjer građevine – Zdravko Livaković.

02.04.2024. - 22:15
03.04.2024. - 22:45
 0
ZADAR: HDZ-ov LOPOV ISELIO KAPETANIJU KAKO BI SINU OTVORIO RESTORAN

Zdravko Livaković kao jedan od članova vazelin družine nedefinirane seksualne orijentacije oduvijek je bio, primijetit će mnogi, sitna duša, osobenjak kojem je glavna opsesija bila zgrtanje tuđih novaca. Druga opsesija Zdravka Livakovića je Božidar Kaljmeta uz čiju se nogu poput vjernog pseta godinama „šlepa“, prvo kao član Poglavarstva, kasnije kao državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i veza te cimer u podstanarskom stanu na zagrebačkom Britancu. Mnogo je onih koji će o Livakoviću govoriti kao osobi koja je beznadno zaljubljena u Kaljmetu. Po povratku u Zadar, a na račun kriminalnog projekta izgradnje nekoliko višestambenih objekata na TIZ-u, sa pokojnim Zdravkom Galićem, direktorom Gortana isposlovali su izgradnju stambene zgrade u Arbanasima gdje danas obojica stanuju i zgrada je zapravo njihova.

S visoko izraženom zločestoćom, usto sklon bezobzirnom laganju, podmetanju svojim neistomišljenicima, Zdravko Livaković je tvorac zločinačkog pothvata unutar kojeg je iz gradskog proračuna šakom i kapom dijeljen novac povlaštenim, odabranim građevinskim tvrtkama poput Duca d.o.o., Ploter d.o.o., Gin Company d.o.o. itd. S istančanim smislom za kriminalne aktivnosti pljačke gradskih, a kasnije i državnih novaca, Božidar Kaljmeta u njemu je vidio najboljeg mogućeg suradnika što se pokazalo dobrom procjenom. Od Kaljmete su mnogi okrenuli leđa svjedočeći protiv njega dok se šef zločinačkog klana Kaljmet meškoljio na optuženičkoj klupi. Kaljmeti su svi okrenuli leđa osim Livakovića koji je zbog Kaljmete i odležao pet mjeseci u istražnom zatvoru uporno šuteći o pljački državnih milijuna.

Kada je u ožujku 2014. Livaković pušten na slobodu, mnogi su očekivali da će se povući iz pljačkaških poslova, no to se nije dogodilo. Livaković je dodatno unaprijedio zamršenu reketarsko-koruptivnu zločinačkog organizaciju Kaljmet i danas kontrolira poduzetnike i preko projekata i preko svog intimusa iz Porezne uprave Martina Ilića. Čini se da je u Iliću Livaković našao utjehu kada već nije dobio očekivanu pažnju od Kaljmete. Rekli bi neki, spoji Livaković ugodno s korisnim.

SLUČAJ KAUFLAND

Javna je tajna da ni jedan značajniji projekt u Zadru ne može proći bez da se investitori konzultiraju sa pohlepnim Zdravkom Livakovićem koji onda određuje pravila igre. Davne 2002.godine, Zdravko Livaković je diktirao stranim investitorima uvjete po kojima će otvoriti trgovački centar Kaufland. Jedan od uvjeta je da njegova tadašnja supruga dobije poveći poslovni prostor u kojem se nekoliko godina prodavao tekstil. Nakon Kauflanda uslijedili su i brojni drugi projekti s kojima je rasla i pohlepa Zdravka Livakovića, a koja ne jenjava sve do danas.

U svojim megalomanskim planovima osvajanja Zadra, Zdravko Livaković natjerao je mnoge u očaj komplicirajući im mogućnost da investiraju u određeni prostor. Neki od tih projekata su Hey Park na Žmirićima, nesuđeni hotel na Muraju gdje je nekad bio Ured za obranu, zgrada Zavoda za javno zdravstvo itd. Metodologija je vrlo jednostavna, ali monstruozna. Investitor da bi započeo s gradnjom, mora imati definiranu prostorno-plansku dokumentaciju iza koje
stoji Zdravko Livaković. On je taj koji crta gdje će što biti i bez njegovog znanja i odobrenja se ništa ne smije crtati u prostoru. Tek kada se podmire apetiti Zdravka Livakovića i njegove vazelin družine, ponajviše Božidara Kaljmete, onda investitor ulazi u priču, ali sa daleko skupljim troškovnikom od prvotnoga.

UMJESTO LUČKE KAPETANIJE - RESTORAN!

Zdravko Livaković neformalni je suvlasnik nekoliko hotela u srcu Zadru kao i prostora nekadašnje „bašte Beograd“, kluba „Garden“ nasuprot hotela Bastion. Za taj prostor Zdravko Livaković ima velika očekivanja iako trenutno ima više troškova od zarade. Manjak interesa „partijanera“ za tim prostorom, pa čak i u ljetnim mjesecima natjerao je Zdravka Livakovića da promišlja u drugom smjeru. Preobrazba prostora za nešto ozbiljnije goste veće platežne moći mogla bi Zdravku Livakoviću donijeti novi financijski vjetar u leđa, no kreirajući poslovni plan „iskočio“ je manjak sadržaja u vidu luksuznog restorana kakve Zdravko Livaković svakodnevno obilazi. Kao najbolji prostor pokazala se zgrada tzv. Male Kapetanije odmah do podvožnjaka koji se nalazi pedesetak metara od kluba „Garden“. Do danas nije jasno kako je došlo do odluke da se Lučka kapetanija izmjesti iz zadarske luke u koju svakodnevno uplovljavaju deseci, a ljeti i stotine raznih brodica. Prisilnim preseljenjem Lučke kapetanije iz ove zgrade u Gaženicu, izgubljen je kvalitetan nadzor nad zadarskom lukom, a iza svega stoji zločinački klan Kaljmet.

LIVAKOVIĆEVA OKUPACIJA POLUOTOKA

Oni imaju vremena i zločinački klan Kaljmet ništa ne radi preko noći. Mozak mnogih operacija Zdravko Livaković odredio je da će taj prostor prije ili kasnije pripasti njemu, pa je zajedno s Kaljmetom i još nekima iz vazelin družine lobirao da se lučki kapetani prebace u Gaženicu što se ispostavilo potpuno nelogičnim i nepraktičnim. Ali ne i za Livakovića. Prostor trenutno zjapi prazan i pitanje je dana kada će Livaković okupirati i taj dio grada i u istom
otvoriti restoran sa vanjskom terasom na nekadašnjem unutarnjem parkiralištu s pogledom na more.

Kada je prije nekoliko godina general Ivan Čermak htio od zadarskog Poluotoka napraviti dnevni boravak za turiste, posebno goste nekadašnje Tankerkomercove marine koju je htio za sebe, članovi zločinačkog klana Kaljmet oštro su mu se suprotstavili. Međutim, Čermak je ipak bio pretvrd orah za njih i morali su pristati na određene ustupke koje su Zadru donijeli gotovo ništa, a članovima zločinačkog klana Kaljmet mnogo.

Hoće li se nakon Male Kapetanije ostarjeli Zdravko Livaković zasititi ili će nastaviti okupaciju Poluotoka, ovisit će najviše o rezultatima lokalnih izbora u svibnju sljedeće godine kada se očekuje potpuni krah Kaljmetinih pljačkaša, a samim time Zadar više neće biti bastion HDZ-a.

   0
   0