VEČERAS- PRVO POLUFINALE EUROSONGA 2024.!

07.05.2024. - 20:34
07.05.2024. - 20:35
 0
VEČERAS- PRVO POLUFINALE EUROSONGA 2024.!
Foto: Alma Bengtsson / EBU

Prije 12 godina na Eurosongu u Bakuu je pobijedila Loreen, a švedska televizija SVT je organizaciju narednog izdanja dala gradu Malmöu. Prošle godine na Eurosongu u Liverpoolu je pobijedila Loreen, a švedska televizija SVT je organizaciju narednog izdanja dala gradu Malmöu. Ne, niste loše pročitali, jer se povijest djelomice ponovila.

Danas u sjedištu županije Skanije počinje 68. izdanje Eurosonga. Kroz proteklih nekoliko mjeseci televizije su otkrivale svoje adute, mijenjale planove i izazivale reakcije, a na koncu je put do Švedske pronašlo njih 37.

Baby Lasagna odradio je prvu probu na kojoj su mogli prisustvovati predstavnici medija

Eurovizijski tjedan je započeo i šanse za Hrvatsku su bolje nego ikad. Hrvatski predstavnik na Eurosongu, Baby Lasagna, jučer, 6. svibnja odradio je generalnu probu i oduševio sve u Malmö Areni. Istarski 28-godišnjak naprosto zrači na sceni Eurosonga, a njegova je pjesma zarazna i moćna. On podiže publiku na noge te ih „poziva“ na ples i pjevanje. Tom prilikom, uoči prve polufinalne večeri istražile smo kada nastupa naš predstavnik, kako su se promijenila pravila glasanja, gdje se može gledati prijenos i slično pa vam donosimo detaljni vodič.

Sve je u znaku broja sedam

Hoće li broj sedam biti sretan broj? Baby Lasagna na prvoj probi nastupio je sedmi, a pod istim rednim brojem pjevat će i na prvoj polufinalnoj večeri danas, 7. svibnja. Dakle, polufinala su na rasporedu u Malmö Areni 7. i 9. svibnja, a samo finale je u subotu, 11. svibnja. Hrvatsku na Eurosongu 2024. godine predstavlja Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna. Njegova pjesma „Rim Tim Tagi Dim“ uvjerljivo je prva na eurovizijskim kladionicama. Uz njega, pri vrhu su i Nemo iz Švicarske, Alyona Alyona & Jerry Heil iz Ukrajine, Angelina Mango iz Italije te Joost Klein iz Nizozemske.

Direktno u finale ide šest natjecatelja

U velikom finalu natjecat će se 26 najboljih pjesama, među kojima su i države koje uvijek direktno prolaze u finale – Italija, Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Španjolska te prošlogodišnja pobjednica Švedska. Redoslijed nastupa u finalu objavljuje se nakon drugog polufinala kada su poznati svi finalisti. U prvom polufinalu od „velike petorke“ i domaćina, koji direktno idu u finale, nastupaju Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka i Švedska. U drugom polufinalu od „velike petorke“ nastupaju Francuska, Španjolska i Italija. Sve pjesme možete pronaći ovdje.

Sve pratite na HRT-u

Hrvatska radiotelevizija prenosit će sve tri večeri, a natjecanje se može pratiti i na njihovoj platformi HRTi. Sve tri večeri (utorak, četvrtak i subota) prikazivat će se na HRT-u 1 od 21 sat. Grad Zagreb prvi put organizira i javno gledanje finala Eurosonga u subotu s početkom od 20 sati na Europskom trgu. Također, za sve koji neće biti u mogućnosti pratiti Eurosong na određenom televizijskom kanalu u svojoj zemlji, prijenos će se emitirati i na službenom YouTube kanalu Eurosonga.

Gosti Eurosonga

Tri ikone prošlih natjecanja za pjesmu Eurovizije – Eleni Foureira, Eric Saade i Chanel - izvest će uvodnu pjesmu „United By Music“. Kasnije u emisiji, dva intervala nastupaju Šveđanin Benjamin Ingrosso s nekim od najvećih hitova te jedan od najuspješnijih sudionika Eurosonga – Irac Johnny Logan. Benjamin Ingrosso jedna je od najvećih pop zvijezda u Švedskoj, a 2018. je s pjesmom „Dance You Off“ predstavljao Švedsku na Eurosongu koji se tada održavao u Lisabonu.

Logan je 1980. pobijedio na Eurosongu s pjesmom „What's Another Year“ koja je bila prva na top ljestvicama u osam zemalja. Drugi je put pobijedio 1987. s pjesmom „Hold Me Now“, koja je bila na vrhu ljestvica u Izraelu, Irskoj i Belgiji te bila među deset najboljih hitova na deset drugih glazbenih tržišta. Tijekom 36 godina bio je jedini umjetnik koji je dvaput pobijedio na natjecanju, sve do Loreenine druge pobjede 2023. godine.

Nakon što je za Lindu Martin skladao pjesmu „Terminal 3“ za Irsko natjecanje za pjesmu Eurovizije 1984. godine (koja je završila na drugom mjestu), Logan je ponovio suradnju 1992. godine kada je Martinu dao još jednu svoju pjesmu, „Why Me“ s kojom se natjecao na Eurosongu. Pjesma je odnijela pobjedu i učvrstila Logana kao najuspješnijeg izvođača u povijesti Eurovizije s „tri“ pobjede.

Druga polufinalna večer u četvrtak donosi jednu od najpoznatijih pjesama uz koju će svi pjevati, tvrdi službena mrežna stranica Eurovizije. Tada nastupaju tri pobjednice prijašnjih Eurosonga – Helena Paparizou, Sertab Erener i Charlotte Perelli. Naime, Grkinja Helena Paparizou odnijela je pobjedu 2005. godine s pjesmom „My Number One“. Na pozornici će joj se pridružiti Sertab Erener, koja je Turskoj donijela pobjedu na natjecanju 2003. godine s pjesmom „Anyway That I Can“. Posljednja će se pojaviti i švedska legenda šlagera Charlotte Perelli koja je 1999. bila pobjednica Eurosonga s pjesmom „Take Me To Your Heaven“.

Pozornica, voditelji i glasovanje

Objavljeno je kako izgleda ovogodišnja pozornica u Malmö Areni. Međutim, brojni pratitelji u komentarima se žale da im pozornica izgleda premaleno. Neki su se čak našalili da pozornica izgleda kao za Junior Eurosong. Sve tri večeri natjecanja vodit će holivudska zvijezda Malin Åkerman i popularna švedska televizijska voditeljica, komičarka te eurovizijska veteranka Petra Mede.

Što se tiče glasovanja, ove godine dogodile su se i neke promjene po tom pitanju. U polufinalima natjecatelji ovise isključivo o glasovima gledatelja. Obožavatelji u zemljama koje ne sudjeluju na Eurosongu imat će gotovo 24 sata za podržavanje omiljenih natjecatelja jer se glasovanje za njih otvara nakon druge generalne probe za svako polufinale i finale te ostaje otvoreno sve do početka live emisije. Točnije, glasovanje za njih već je otvoreno.

Žiri za oba polufinala daje bodove nakon generalnih proba. Međutim, oni će se uzeti u obzir samo u slučaju da s glasovima gledatelja nešto ne bude u redu. U finale koje će se održati u subotu iz svakog polufinala ulazi po deset najboljih pjesama te „velika petorka“ i domaćin, odnosno pobjednik prošlogodišnjeg natjecanja. Prvi puta poslije trinaest godina glasovanje u finalu bit će otvoreno netom prije izvedbe prvog natjecatelja pa je na taj način produženo vrijeme glasovanja. U samom finalu mogu glasati gledatelji svih zemalja koje se natječu.

Pobjednik i stručni žiri

Pobjednik Eurosonga bira se glasovima nacionalnih žirija (49,4 %) i publike (50,6 %). Kada je u pitanju prezentacija rezultata, tu neće biti promjene u odnosu na prethodna natjecanja. Kao i prošle godine, ako prvo i drugo mjesto bude izjednačeno po broju ukupnih bodova, pobjednik će biti onaj kojem je publika dala više bodova.

Naime, stručni žiri čini pet članova iz svake od 37 zemalja koje se natječu. To su stručne osobe koje dolaze iz glazbene industrije te imaju profesionalno iskustvo. Oni pjesme i nastupe ocjenjuju po sljedećim mjerilima: skladba i originalnost pjesme, vokalni kapacitet izvođača, kvaliteta izvedbe na pozornici te generalni dojam izvedbe.

Stanje na kladionicama promijenio se preko noći

Hrvatska je veći dio bila na prvom mjestu kladionica za Eurosong, a na dan prvog polufinala kladionice nam daju veću šansu za pobjedu nego ikada. Naime, stanje na kladionicama promijenilo se preko noći i Baby Lasagna sad ima čak 33 %  šanse za osvajanje ovog natjecanja, što je najviše otkako Lijepa Naša sudjeluje na Eurosongu. Marko Purišić je značajno odskočio od konkurencije pa je tako sada predstavnik Švicarske Nemo, koji je jedno kraće vrijeme bio prvi na kladionicama, zauzeo drugo mjesto sa samo 16 % šanse za pobjedu. Treća je pak predstavnica Italije Angelina Mango kojoj kladionice daju 12 % šanse za osvajanje Eurosonga. Isto tako, kladionice nam predviđaju i gotovo siguran prolazak u finale natjecanja. Za to nam daju čak 96 % šansi, a isto toliko ima i Ukrajina, koja također nastupa večeras u prvom polufinalu.

   0
   0