U PLINSKOJ AFERI 2022. GODINE OPLJAČKANO JE 150 MILIJUNA EURA OD PLANIRANIH 500 MILIJUNA, A TO JE PLENKOVIĆA IZBACILO IZ TAKTA!

Unatoč očajničkim pokušajima zataškavanja rezultata istrage u plinskoj aferi, činjenice isplivavaju na površinu, a kao alfa i omega cijele operacije izvlačenja novaca iz INA-e spominje se Andrej Plenković!

14.03.2024. - 21:18
14.03.2024. - 21:19
 0
U PLINSKOJ AFERI 2022. GODINE OPLJAČKANO JE 150 MILIJUNA EURA OD PLANIRANIH 500 MILIJUNA, A TO JE PLENKOVIĆA IZBACILO IZ TAKTA!

Sjećate li se Damira Škugora, njegovog oca Rade, predsjednika Hrvatske odvjetničke komore Josipa Šurjaka i ostatka kriminalne organizacije koja je na prodaji plina izvukla iz INA-e najmanje 100 milijuna kuna 2022.godine?
Majka Damira Škugora, Rada Škugor i otac Rade Škugor činili su vrh neobične obiteljske kriminalne organizacije umrežene sa Šurjakom, ali i još nekoliko sumnjivaca poput Gorana Husića, suvlasnika tvrtke OMS upravljanje čiji repovi sežu sve do kontroverznog tajkuna Pavla Vujnovca.

NAIVNA VANJA MARUŠIĆ NIJE SMJELA POKRENUTI ISTRAGU

U prvotnoj verziji policijskih izvješća popraćenih priopćenjima USKOK-a kojeg je u to vrijeme, dakle potkraj 2022. godine vodila Vanja Marušić, Škugor i njegovi pomagači ukrali su sto milijuna kuna. OD INA-e su jeftino kupovali plin, a onda ga po višestruko višim cijenama preprodavali stranim tvrtkama. Daljnjom istragom došli su do gotovo pola milijarde kuna odnosno nešto manje od 70 milijuna eura na štetu INA-e.
Međutim, ni to nije konačna brojka. Istražitelji su došli do određenih informacija iz kojih proizlazi da je pljačka plina bila dogovorena na najvišoj državnoj razini u čemu su navodno sudjelovali i Mađari. Riječ je, dakako, o skandaloznoj predaji dionica INA-e mađarskom MOL-u čemu je prethodilo najmanje 10 milijuna eura mita bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu. U toj transakciji je sudjelovao jedan od čelnika MOL-a Zsolt Hernandi koji je u cijeloj aferi uspio izbjeći dvogodišnju zatvorsku kaznu u Hrvatskoj, ali ne smije iz Mađarske do 2031. kada nastupa apsolutna zastara.

MAĐARI BACILI PLENKOVIĆU NA STOL NEMORALNU PONUDU?

U trenutku kada je sud pravomoćno utvrdio da su Ivo Sanader i Zsolt Hernandi dogovarali nepošteno preuzimanje INA-e, otvorio se put vraćanja INA-e u državno vlasništvo što je Mađarima stvorilo veliku neugodnost u smislu financijskog gubitka. Prema određenim svjedocima, izjavama i rezultatima istrage, a koji su do danas ostali nedostupni široj javnosti, Mađari su još jednom iskoristili sklonost uzimanja tuđeg novca hrvatskog državnog vrha te se otvorila nova „kombinacija“ u kojoj je izvršnu ulogu imao Damir Škugor.

On je za svoje gazde iz državnog vrha, a ide se toliko daleko da se spominje čak i premijer Andrej Plenković, trebao iz INA-e izvući 500 milijuna eura u plinu i prodati ih, no u tome ih je, sasvim slučajno, zaustavila neupućena Vanja Marušić. Naime, ona je kao ravnateljica USKOK-a svoju ulogu shvatila preozbiljno misleći kako će procesuiranjem kriminalaca koji pljačkaju državne tvrtke osigurati sebi još jedan mandat na četiri godine. Pomalo naivna, ipak odlučna da provede istragu, o Damiru Škugoru i njegovim pomagačima nije obavijestila Plenkovića čime mu se doživotno zamjerila. U travnju iduće godine je odstupila s dužnosti, a na njezino mjesto imenovana je Željka Mostečak kao vršiteljica dužnosti.

HOĆE LI I PLENKOVIĆ KRENUTI STOPAMA IVE SANADERA?

Tako su Andrej Plenković i ostali trebali na plinu zaraditi pola milijarde eura u zamjenu za otupljivanje oštrice prema mađarskom MOL-u s konačnim ciljem odustajanja od traženja povratka vlasništva odnosno upravljačkih prava u INA-i. Opljačkano je bitno manje novaca od planiranog, a to je, tvrde izvori iz Vlade, pogodilo Plenkovića, učinilo ga nervoznim, neopreznim. Posljednjih 15-tak mjeseci je plinska afera u kojoj je Škugor bio tek izvršitelj visokopozicioniranih nalogodavaca u hrvatskoj Vladi, većina spornih detalja je uspješno zataškana, no istinu je teško zaustaviti. U ovoj plinskoj aferi sudjelovalo je previše ljudi, a neki od njih više ne mogu trpjeti pritisak medija, javnosti i stranih istražitelja. Odlučili su progovoriti…

Prema određenim informacijama, Ivo Sanader neće biti jedini hrvatski premijer u povijesti koji je odgovornost za zlodjela pokušao izbjeći bijegom u Austriju. Kako sada stvari stoje, Plenkoviću će Europa biti mala.

   0
   0