Što treba vašoj kosi nakon dugog toplog ljeta?

Kako nahraniti kosu i vratiti joj sjaj nakon ljetnjih vrućina?

19.09.2023. - 13:36
20.09.2023. - 11:33
 0
Što treba vašoj kosi nakon dugog toplog ljeta?
Foto: Drobotdean/Freepik

Iza nas je još jedno ljeto ispunjeno suncem, plažama, bazenima i avanturama na otvorenom. Dok smo uživali u tim trenucima, naša kosa je prošla kroz mnoge izazove, uključujući izlaganje suncu, soli, kloru i vjetru.

Sada, kako ljeto polako blijedi, vrijeme je da se posvetimo obnovi i njezi naše kose kako bismo je pripremili za hladnije dane. Evo nekoliko korisnih savjeta za njegu kose nakon ljeta.

Hidratacija

Nakon izloženosti suncu i soli, kosa često postaje suha i lomljiva. Ključna stvar je vratiti joj vlagu. Odaberite hidratantni šampon i regenerator koji će kosi vratiti izgubljenu vlagu.  

Poroznost

Poroznost kose je svojstvo koje određuje koliko lako ili teško vaša kosa upija i zadržava vlagu i hranjive tvari. Razumijevanje poroznosti kose ključno je za pravilnu njegu i odabir proizvoda koji će najbolje odgovarati vašem tipu kose. Postoje tri glavne kategorije poroznosti kose:

  1. Niska poroznost kose: Kod niske poroznosti, vanjski sloj dlake, poznat kao kutikula, je čvrsto zatvoren i teško propušta vlagu i hranjive tvari. Kosa može izgledati zdravo, ali često ima problema s upijanjem proizvoda.

  2. Srednja poroznost kose: Srednja poroznost je idealno stanje u kojem je kutikula dovoljno otvorena da kosa može prirodno upijati vlagu i hranjive tvari. Ova vrsta kose najlakše se održava i može koristiti različite proizvode.

  3. Visoka poroznost kose: Visoka poroznost znači da je kutikula kose previše otvorena ili oštećena, što rezultira brzim gubitkom vlažnosti i hranjivih tvari. Kosa može izgledati suho, oštećeno i sklono friziranju. Važno je koristiti proizvode koji će pomoći u zatvaranju kutikule i zadržavanju vlage.

Kako biste odredili poroznost svoje kose, možete napraviti jednostavan test. Uzmite nekoliko čistih vlasi kose i stavite ih u čašu vode. Ako vlasi ostaju na površini, vaša kosa je niske poroznosti. Ako se vlasi polako spuštaju prema dnu čaše, vaša kosa je srednje poroznosti. Ako vlasi odmah potonu, vaša kosa je visoke poroznosti.

Nakon što odredite poroznost kose, možete prilagoditi njegu i odabir proizvoda kako biste osigurali da vaša kosa prima pravilnu njegu i ostanete sretni s njenim izgledom i zdravljem.

Foto:T. Stupak/Unsplash

Škare su vam prijatelj

Ispucali vrhovi su česta posljedica ljetnih aktivnosti. Posjet frizeru za kraćenje oštećenih vrhova pomoći će vam da kosa izgleda zdravije i da spriječite daljnje pucanje.

Samo nježno 

Koristite blage šampone i proizvode za njegu kose bez agresivnih kemikalija. To će pomoći u sprječavanju nadraženog vlasišta i dodatnog oštećenja.

Prehrana

Pravilna prehrana igra ključnu ulogu u zdravlju kose. Unosite dovoljno proteina, vitamina i minerala putem ishrane. Orašasti plodovi, riba, jaja i zeleno lisnato povrće su dobri izvori hranjivih tvari za kosu.

Smanjite Stres

Stres može imati negativan utjecaj na zdravlje kose. Pokušajte smanjiti stresne situacije i prakticirati tehnike opuštanja poput joge ili meditacije.

Pametna njega i briga za kosu pomoći će joj da ostane sjajna i zdrava tijekom cijele godine!

   0
   0