Srbija: Policija obnovila potragu za nestalom djevojčicom u okolici Bora

Sektor za izvanredne situacije MUP-a Srbije uputio je u petak na teren dva posebna tima za spašavanje ponovno započinjući detaljnu pretragu za dvogodišnjom djevojčicom iz okolice Bora, čiji nestanak prijavljen u utorak, zbog čega je prvi puta u Srbiji aktiviran međunarodni alarm "Amber Alert".

29.03.2024. - 17:21
29.03.2024. - 17:22
 0
Srbija: Policija obnovila potragu za nestalom djevojčicom u okolici Bora
Foto: Hina

Specijalizirani timovi za spašavanje iz ruševina iz Beograda i Novog Sada s psima-tragačima započeli su ponovno detaljnu pretragu terena oko kuće ispred koje je nestala djevojčica.

Djevojčica Danka Ilić nestala je u utorak oko 13,45 sati u Banjskom Polju kod Bora, ima smeđu kosu, smeđe oči i visoka je oko 85 centimetara, bila je odjevena u maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste hlače i crne tenisice, navodi se u objavi "Pronađi me" koju su dobili svi korisnici truju mobilnih mreža u Srbiji.

Vijest o potrazi za nestalom djevojčicom i danas dominira na naslovnicama portala i srbijanskih medija koje je MUP u četvrtak pozvao da "ne objavljuju neprovjerene i netočne informacije jer time ugrožavaju istragu".

Srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova u srijedu navečer je obustavilo pretragu terena, nakon 27 sati detaljne potrage, navodeći da svi dotadašnji rezultati i saznanja ukazuju da se djevojčica ne nalazi na pretraženom području površine od oko 10 četvornih kilometara.

U potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, uključujući i Žandarmeriju s psima tragačima. Angažirani su helikopteri, dronovi s termovizijskim kamerama, Gorska služba spašavanja, lovci, vatrogasci i volonteri, a pomoć su ponudile i kolege iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

U nastavku istrage policija je u međuvremenu, među ostalim, saslušala roditelje, srodnike i susjede u nastojanju da posloži što više kockica u mozaiku istrage.

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu djecu  Igor Jurić izjavio je da u slučaju nestanka djevojčice "sve okolnosti koje su dovele do tog nestanka bude sumnju", među njima i izjave bliskih ljudi nestale curice koje su proturječne.

Jurić, čija petnaestogodišnja kćer Tijana oteta, silovana i ubijena 2014. godine, ocijenio je u izjavi beogradskim medijima kako je "u prvi mah bilo teško povjerovati" da je djevojčica od dvije godine mogla otići tako daleko da čak i policija, koja je vrlo brzo došla na teren, nije mogla pronaći.

Sada, s obzirom na protok vremena, ostaje jedino nada, no strah je i kod mene - a siguran sam kod velikog broja građana - sve veći, rekao je.

Jurić je bio inicijatorom za usvajanje tzv. Tijaninog zakona kojim je srbijansko pravosuđe, među ostalim, ukinulo kaznu zatvora od 30 do 40 godina i uvelo doživotni zatvor za najteža kaznena djela počinjena nad malodobnim osobama.

Doživotna kazna je predviđena za teško ubojstvo, silovanje, obljubu nad malodobnom ili nemoćnom osobom i trudnicama. Taj prijedlog Fondacije "Tijana Jurić" peticijom je poduprlo oko 160.000 građana. (Hina)

   0
   0