SLOVAČKI PREMIJER U ŽIVOTNOJ OPASNOSTI, BROJNE REAKCIJE IZ EUROPE

Slovačka vlada rekla je u srijedu da se premijer Robert Fico, koji je pogođen u abdomen nakon sjednice vlade u Handlovi, nalazi u u životnoj opasnosti nakon pokušaja atentata.

15.05.2024. - 18:27
 0
SLOVAČKI PREMIJER U ŽIVOTNOJ OPASNOSTI, BROJNE REAKCIJE IZ EUROPE
Foto: Hina

Glasnogovornica bolnice u Handlovi prije toga kazala je da je bio pri svijesti kada je zaprimljen, da su mu sanirane ozljede i da je stabiliziran.

Na Fica je ispaljeno nekoliko metaka u Handlovi, gradu sjeveroistočno od Bratislave, gdje se održavala sjednica vlade.

Mediji pišu da je Fico nakon sjednice vlade prišao građanima te da ga je zazvao jedan muškarac riječima "Robo, dođi ovamo" i da je na njega zapucao.

Nakon što su ga tjelohranitelji brzo odveli s mjesta događaja, Fica su prevezli u bolnicu. Policija je odmah svladala napadača.

Televizija TA3 objavila je da su ispaljena 4 metka od kojih je jedan pogodio Fica (59) u abdomen. List Pravda javlja da je ispaljeno 5 metaka od kojih su predsjednika vlade pogodila dva ili tri, u trbuh i prsa.

Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da se radi o pokušaju atentata.

"Potvrđujemo pokušaj atentat na premijera", rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova za Reuters.

Pravda piše da je napadač 71-ogodišnji muškarac.

Fico se prošle godine po četvrti put vratio na mjesto premijera te srednjoeuropske zemlje, koja je članica Europske unije i NATO-a.

Tijekom karijere duge tri desetljeća, Fico se kretao između proeuropskog mainstreama i nacionalističkih pozicija koje se suprotstavljaju politici Europske unije i SAD-a.

Također je pokazao spremnost da promijeni smjer ovisno o javnom mnijenju ili promijenjenoj političkoj stvarnosti, ocjenjuje Reuters.

Brojne reakcije europskih čelnika na napad na Fica

Hrvatski premijer Andrej Plenković na platformi X napisao je: "Duboko sam potresen viješću o napadu na premijera Roberta Fica. Oštro osuđujem ovaj užasan čin nasilja. Naše su misli s premijerom Ficom, njegovom obitelji i slovačkim narodom".

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel snažno su osudili napad na slovačkog premijera Roberta Fica.

“Snažno osuđujem podli napad na slovačkog premijera Roberta Fica. Takvim nasilnim činovima nema mjesta u našem društvu i oni potkopavaju demokraciju, naše najveće zajedničko dobro”, napisala je von der Leyen na društvenoj mreži X.

“Ništa i nikada ne može opravdati nasilje ili takve napade. Šokiran sam vijestima o napadima na slovačkog premijera nakon sastanka njegova kabineta u Handlovi”, poručio je Charles Michel.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je šokiranost tim događajem, kao i njemački kancelar Olaf Scholz koji je rekao da nasilju nema mjesta u europskoj politici.

"Vijesti o kukavičkom pokušaju atentata na slovačkog premijera Fica duboko me šokiraju. Nasilju ne smije biti mjesta u europskoj politici", objavio je Scholz na društvenoj platformi X.

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da je šokiran viješću o napadu na slovačkog premijera koji je ranjen iz vatrenog oružja.

"Šokiran sam ovom groznom viješću. Sve naše misli su s premijerom Ficom i njegovom obitelji", napisao je Sunak na platformi X.

Češki premijer Petr Fiala ocijenio je šokantnom vijest da je pogođen slovački premijer, ističući da se nasilje ne može tolerirati.

"Vijest o napadu na slovačkog premijera Roberta Fica je šokantna. Premijeru želim da što prije ozdravi. Nasilje se ne smije tolerirati, njemu ne smije biti mjesta u društvu", napisao je Fiala.

Mađarski premijer Viktor Orban napisao je na platformi X  da je duboko šokiran napadom na prijatelja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij osudio je napad na Fica poželjevši mu brzi oporavak.

Slovenski premijer Robert Golob oštro je osudio napad na slovačkog kolegu Roberta Fica, koji je ranjen u pucnjavi. Golob je na društvenoj mreži X zaželio slovačkom premijeru brz oporavak.

   0
   0