RUSIJA KAŽE DA NEĆE PREKINUTI DIJALOG O NUKLEARNOM ARSENALU

Rusija će ostati otvorena za dijalog s nuklearnim silama, ali će na odgovarajući način reagirati ako Sjedinjene Države rasporede više strateškog nuklearnog oružja, rekla je u subotu glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

08.06.2024. - 21:32
 0
RUSIJA KAŽE DA NEĆE PREKINUTI DIJALOG O NUKLEARNOM ARSENALU
Foto: Hina

Zaharova je to rekla državnoj agenciji RIA-i nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak rekao da bi zemlja mogla prilagoditi svoju nuklearnu doktrinu.

Nakon toga je Bidenov savjetnik u petak rekao da će Sjedinjene Države možda morati rasporediti više strateškog nuklearnog oružja u narednim godinama kao odgovor na rastuće prijetnje Rusije, Kine i drugih protivnika.

"Ni s kim nismo prekinuli nikakav dijalog. Nismo prekinuli veze. Nismo prekinuli energetske veze. Nismo prekinuli platforme za dijalog", rekla je Zaharova.

"Uvijek smo izjavljivali da i u najtežim situacijama ima prostora za dijalog... Dakle, nema smisla pozivati ​​nas na dijalog, mi ga nikada nismo odbili", dodala je.

Pranay Vaddi, najviši dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a za kontrolu naoružanja, izrekao je spomenutu izjavu u govoru o "kompetitivnijem pristupu" kontroli naoružanja.

To je naznačilo promjenu politike s ciljem pritiska na Moskvu i Peking kako bi odustali od odbijanja američkih poziva na razgovore o ograničenju arsenala.

Putin je u petak rekao da ne isključuje promjene ruske nuklearne doktrine koja definira uvjete pod kojima se takvo oružje može koristiti.

Bude li potrebno, rekao je Putin, Rusija bi mogla testirati nuklearno oružje, dodajući da ne vidi potrebu za tim u ovom trenutku.

Od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., Putin je u nekoliko navrata izjavio da će Rusija, bude li potrebno, upotrijebiti nuklearno oružje da se obrani.

"Predsjednik je jučer sve rekao. Postoji nuklearna doktrina. Ako postoji potreba za njezinom prilagodbom, prilagodbe će se napraviti", rekla je Zaharova.

   0
   0