Rijeka: Baletnim diptihom "Sad i nikad više" otvorena sezona

Nova baletna sezona u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca otvorena je premijerom baletnog diptiha „Sad i nikad više“, dvostrukom predstavom, koju čine „Adam i Eva“ u koreografiji Maše Kolar i „Za nikad“ belgijskog koreografa Jeroena Verbruggena.

22.10.2023. - 06:40
 0
Rijeka: Baletnim diptihom "Sad i nikad više" otvorena sezona
Foto: HINA

Nova baletna sezona u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca otvorena je u subotu premijerom baletnog diptiha „Sad i nikad više“, dvostrukom predstavom, koju čine „Adam i Eva“ u koreografiji Maše Kolar i „Za nikad“ belgijskog koreografa Jeroena Verbruggena. Povezuju ih teme prolaznosti i neprekinutog cikličkog ponavljanja.

Prema najavi predstave, fatalna ljubavna sudbina Čovjeka i Žene u ambijentu klupske scene je suvremeno viđenje Krležinih „Adama i Eve“, kako ih čita i ponovno pokretom ispisuje koreografkinja Maša Kolar. S jedne strane su od međusobnog iscrpljivanja već umorni ljubavnici, a s druge rasplesani kolektiv, koji ideal traži u slobodi plesanja i uživa u vlastitim tijelima.

Adama i Evu u alternaciji plešu parovi Anna Zardi i Michele Pastorini, potom Tea Rušin i Noa Gabriel Siluvangi, a party ansambl čine Valentin Chou, Janne Boere, Thomas Krähenbühl, Ali Tabbouch , Álvaro Olmedo, Giorgio Otranto, Maria Matarranz de las Heras, Soyoka Iwata, Alejandro Polo, Mio Sumiyama, Federico Rubisse i Alessia Tacchini. Elektronsku glazbu potpisuje Višeslav Laboš, kostimografiju Juraj Zigman, scenografiju Jasmina Holbus, asistentica za dramaturgiju i koreografiju je Maja Marjančić, a oblikovatelj svjetla Saša Fistrić.

Koreograf Jeroen Verbruggen u drugom dijelu diptiha, naslovljenom „Za nikada“, u kojem pleše cijeli riječki baletni ansambl, nudi satiru kao utjehu za prolaznost te podsjeća da je svaki dan dar i razlog za slavlje. Osim koreografije, Verbruggen potpisuje i scenografiju dok je autorica kostimografije Ana Savić-Gecan, a oblikovatelj svjetla Saša Fistrić. Predstava je ostvarena u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu. (Hina)

   0
   0