PIJANDURA ŠEKS, ZLOČINAC KALJMET I NJIHOVA IGRAČICA SVETLANA BARIŠIĆ DAUTBEGOVIĆ

Božidar Kaljmet kojeg je USKOK u pravomoćnoj optužnici označio kao osobu koja je ustrojila zločinačko udruženje za izvlačenje milijuna iz državnog proračuna najveći kriminalni poduhvat napravio je u Zadru gdje je sa svojim kumom Vladimirom Šeksom ustrojio pravosudno-policijsku hobotnicu unutar koje i dan danas kadrovira

10.03.2024. - 19:17
04.04.2024. - 14:53
 0
PIJANDURA ŠEKS, ZLOČINAC KALJMET I NJIHOVA IGRAČICA SVETLANA BARIŠIĆ DAUTBEGOVIĆ

Šef zločinačkog klana Kaljmet, Božidar Kaljmet i njegov kum Vladimir Šeks koji je u vrijeme aktivne službe u UDB-i imao nadimak Sova ustrojili su početkom 90-tih koruptivnu pravosudno-policijsku hobotnicu u Zadru. Cilj takvog kadroviranja unutar policije, sudova i državnog odvjetništva je jasan – zaštita pripadnika zločinačkog klana Kaljmet. Zadnjih tridesetak godina u PU Zadarskoj su odbijali uhićivati određene osobe bliske Kaljmeti zbog ozbiljnih kaznenih dijela, a ako bi umjesto policije Općinsko ili Županijsko državno odvjetništvo i dobilo ozbiljniju kaznenu prijavu u kojoj su kao počinitelji kaznenih djela označene osobe iz Kaljmetinog kriminalnog miljea, onda bi se iste stavljale ad acta do zastare. Ako bi ipak u rijetkim slučajevima predmet dospio na sud, nastupali bi suci koje je Kaljmet osobno uz podršku kuma Šeksa postavio na te pozicije. Posljedice takvog kriminalnog postupanja se odražavaju u činjenici da u Zadru ni jedan jedini kriminalac iz klana Kaljmet nije osuđen.

ĐERĐ, KALABRIĆ, BARIŠIĆ...

Kada govorimo o kadroviranju, prisjetimo se Željka Đerđa koji je iz Iloka gdje je prvo 1999.godine imenovan sucem tamošnjeg Prekršajnog suda, a tri godine kasnije i sucem Općinskog suda u tom pograničnom gradu na mala vrata došao na Općinski sud u Pagu. Nedugo nakon preseljenja na Pag, Željko Đerđ u vrijeme kada je njegov školski kolega i veliki prijatelj Dražen Bošnjaković, bio ministar pravosuđa uz blagoslov Vladimira Šeksa prelazi na zadarski Općinski sud i napreduje sve do predsjednika Županijskog suda.

Da Vladimir Šeks kontrolira hrvatsko pravosuđe jednako kao i što Mladen Bajić kontrolira državne odvjetnike, nije nikakva tajna. Međutim, Vladimir Šeks se posebno potrudio u Zadru gdje je sa svojim kumom Kaljmetom svih ovih godina pozapošljavao svoje ljude na najvažnijim pozicijama. Npr. Emilija Kalabrića koji je iz Šibenika došao u Zadar da bi ga se onda brzinski lansiralo kao zamjenika glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek. O Šeksovom i Kaljmetinom kadroviranju mogle bi se ispisati stotine stranica knjige koja se i piše i što će sigurno biti bestseller ne samo u Zadru već i šire.

Jedna od igračica Vladimira Šeksa, rođenog Osječanina i Božidara Kaljmete, rođenog Zadranina kojem je druga domovina u Albaniji, točnije mjesto Kallmet u sjeverozapadnoj Albaniji je Svetlana Barišić, rođena Dautbegović iz Osijeka.

SVETLANA DAUTBEGOVIĆ PRIVATNU PRAKSU ZAMIJENILA OKRUGLIM PEČATOM

Svetlana Barišić, zamjenica je županijskog državnog odvjetnika u Zadru, voditeljica Građansko-upravnog odjela i službenica za informiranje iz Osijeka je došla prvo u Benkovac, što b i se reklo na mala vrata, a onda je kao i Đerđ iz manjeg grada prebačena na službu u Zadar kao županijsko sjedište i centar moći zločinačkog klana Kaljmet. Brzonoga, kako ju zbog njezine sklonosti trčanju, zovu neki od kolega, Svetlana Barišić (Dautbegović) zna biti i brzopleta u svojim postupanjima, ali nikad na štetu svog mentora i šefa Božidara Kaljmete i pripadnika njegovog kriminalnog miljea kao što su Zdravko Livaković, Šime Erlić, Branko Dukić, Mario Paleka i drugi.
U Osijeku je radila kao odvjetnica u zajedničkom Odvjetničkom društvu Antun Schmidt, Ranko Zatezalo i Svetlana Barišić. Kao odvjetnica nije ostvarila zapažene rezultate baveći se uglavnom trivijalnim sudskim postupcima pa je umjesto privatne prakse u kojoj kvalitetni odvjetnici ostvaruju iznimnu zaradu, na kraju izabrala fiksnu plaću u sustavu DORH-a. Njezina uloga je jasna. Biti na usluzi svom stvarnom šefu Kaljmeti kad god je to potrebno i ona taj dio posla obavlja i više nego uslužno.

ŠTITE PRIPADNIKE KLANA KALJMET I UNIŠTAVAJU NEISTOMIŠLJENIKE

Tako je Svetlana Barišić, ex. Dautbegović postala jedna od najpouzdanijih Kaljmetinih državnih odvjetnika. Redovito komunicira sa Kaljmetinim inspektorima u policiji kao i Kaljmetinim sucima na Općinskom, Trgovačkom i Županijskom sudu. U slučaju bilo kakve opasnosti za pripadnike zločinačkog klana Kaljmet, Svetlana Barišić predstavlja prvu crtu obrane. Alarmira Kaljmetu, a onda se u obranu kriminalaca uključuju određeni policijski službenici, državni odvjetnici i suci dok se sve ne zataška.

Paralelno s zataškavanjem, isti krug ljudi u kojem Svetlana Barišić ima ključnu ulogu, navaljuje na sve one koji nisu u „talu“ sa Kaljmetinim zločinačkim klanom. Njihovi alati su inspekcije, Porezna uprava, FINA, gradske službe i uredi, a na kraju i državno odvjetništvo, policija i sud koji su spremni reketariti i ucjenjivati „neposlušne“ poduzetnike za desetke milijuna eura dok ne pristanu biti dio zločinačkog klana Kaljmet. U suprotnom, udruženi zločinački pothvat za cilj ima uništavanje zdravih poduzetnika montiranjem optužnica i sudskih postupaka, oduzimanjem imovine i predstavljanjem u javnosti putem kontroliranih medija kao kriminalcima.

NASTAVLJA SE...

   0
   0