Otvorenje Izložbe 'Iz smrti život' u Arheološkom muzeju Zadar

Izložba "Iz smrti život" u Arheološkom muzeju Zadar prikazuje ranosrednjovjekovne nalaze iz Nina, pružajući uvid u pogrebne običaje i svakodnevni život stanovnika tog područja u 8. i 9. stoljeću.

04.12.2023. - 16:00
05.12.2023. - 22:18
 0
Otvorenje Izložbe 'Iz smrti život' u Arheološkom muzeju Zadar

Arheološki muzej Zadar s velikim zadovoljstvom poziva javnost na otvorenje izložbe "Iz smrti život" autora Vladimira Kusika. Svečanost otvorenja održat će se u srijedu, 6. prosinca, u 12 sati u Muzeju ninskih starina.

Izložba „Iz smrti – život“ donosi jedinstveni prikaz arheoloških nalaza iz ranog srednjeg vijeka, specifično iz Ninske regije. Posjetitelji će imati priliku doživjeti povijest kroz izložene predmete koji su pronađeni u grobovima i koji svjedoče o svakodnevnom životu stanovnika ninskog područja tijekom 8. i 9. stoljeća. Izložba pruža uvid u različite aspekte života ranosrednjovjekovne zajednice, od pogrebnih običaja do osobnih predmeta kao što su posude, mačevi, češljevi, kresiva, nakit i britve.

Nalazi iz više od tri stotine istraženih grobova i tisuću pronađenih predmeta pružaju dragocjeni uvid u kultnu namjenu i vjerovanja tog doba, a također otkrivaju običaje odijevanja, života u naselju, oružja i drugih aspekata života. Posebno je značajan bioarheološki aspekt izložbe, koji pruža detaljnije razumijevanje o samim stanovnicima.

Ovo je prilika da se uđe u svijet prošlosti i otkrije kako su ljudi živjeli, što su vjerovali i kako su se pokapali u ranom srednjem vijeku. Izložba "Iz smrti život" predstavlja značajan doprinos razumijevanju naše bogate povijesti i kulturne baštine.

Pozivamo sve ljubitelje povijesti i kulture da se pridruže na ovom iznimnom događaju i zajedno s nama proputuju kroz vrijeme u ranosrednjovjekovni Nin.(Arheološki muzej Zadar)

   0
   0