Otvoren plinski interkonektor Srbija-Bugarska, sufinanciran donacijom EU-a

Plinski interkonketor Srbija–Bugarska, infrastrukturni projekt strateški važan za Srbiju i Europsku uniju koji će osiguravati opskrbu plinom iz Azerbajdžana, pušten je u nedjelju u rad.

11.12.2023. - 13:00
 0
Otvoren plinski interkonektor Srbija-Bugarska, sufinanciran donacijom EU-a
Foto: Hina

Interkonektor koji povezuje Srbiju i Bugarsku od Niša do Sofije dug je 170 kilometara, srpska dionica ima 109 kilometara, a kapacitet je 1,8  milijardi kubnih metara plina godišnje, što će osim energetske sigurnosti Srbiji, omogućiti i dodatnu opskrbu zemalja istočne i središnje Europe.

Ukupna vrijednost interkonektora je 85,5 milijuna eura, a izgrađen je uz donaciju Europske unije od 49,6 milijuna eura, dok je Srbija dio plinovoda na svom teritoriju financirala s dodatnih 25 milijuna eura kredita Europske investicijske banke (EIB).

"Povezujemo Bugarsku sa Srbijom, povezujemo Srbiju s Europskom unijom, a u tom smislu ova infrastruktura ima strateški značaj i za Srbiju i za EU", rekao je šef delegacije EU-a u Srbiji Emanuele Giaufret, koji je zajedno s predsjednicima Srbije, Bugarske i Azerbajdžana simbolično otvorio interkonektor.

Istaknuvši da je Europska unija "snažno podržala ovaj projekt" kako bi se diversificirali izvori opskrbe energijom za Srbiju "i time okončala puna ovisnost o ruskom plinu", Giaufret je poručio da su Uniji potrebni "pouzdani partneri i pouzdani dobavljači".

Giaufret je naglasio da Srbija diversificira svoje energetske izvore i postaje otpornija "što je pokazatelj njene strateške orijentacije i posvećenosti europskim integracijama".

Bugarski predsjednik Rumen Radev je, zahvalivši Srbiji na angažiranju u ovom projektu, rekao da se danas "mijenja energetska mapa Europe" jer interkonektor nije samo infrastrukturni pothvat već "predstavlja jamstvo za diversifikaciju i opskrbu plinom", ne samo za Srbiju i Bugarsku već i za cijelu regiju.

"I nije slučajno da je to prepoznala i Europska komisija kao projekt od uzajamnog interesa", rekao je Radev.

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev svečanost je nazvao dokazom "prijateljstva i partnerstva", ocijenivši da će to "pridonijeti energetskoj sigurnosti Srbije i Bugarske, ali i Europe".

"Azerbajdžan će do 2027. udvostručiti svoj izvoz plina u Europu, s fokusom na više od osam milijardi kubnih metara koji su izvezeni do sada i s namjerom da se ove godine postigne cilj od 12 milijardi kubnih metara", rekao je Alijev, naglasivši da je to "50 posto ukupnog izvoza plina" iz njegove zemlje.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić svoj dio obraćanja uzvanicima prepustio je ministrici energetike Dubravki Đedović Handanović, ustvrdivši da mu izborna pravila ne dopuštaju da govori.

"Mi imamo glupa pravila koja smo usvojili u našoj zemlji da kada nešto učinite za svoju zemlju, onda se mjesec dana pred izbore ne smijete pohvaliti onime što se učinili", rekao je Vučić.

No srbijanski predsjednik od raspisivanja prijevremenih parlamentarnih i lokalnih izbora izravno sudjeluje u predizbornoj kampanji, podupirući listu Srpske napredne stranke, s čijeg je čela formalno odstupio u svibnju ove godine.

Vučić ni danas, obraćajući se sudionicima ceremonije, nije propustio priliku poslati poruku biračima.

"Nemojte se nervirati, mi ćemo svakako pobijediti, a i ovo je jedna velika pobjeda svih nas zajedno i hvala vam na tome", rekao je Vučić u izravnom prijenosu svečanosti koju je emitirala većina televizija s nacionalnim dosegom.

Prijevremeni parlamentarni izbori, uobičajeni tijekom više od desetljeća vlasti SNS-a, raspisani su za 17. prosinca, kad će se birati i zastupnici u Skupštini Vojvodine, te vijećnici u 65 općina i gradova, među kojima je i Beograd. (Hina)

   0
   0