Izraelski ministar obrane: Hamas pokušava proširiti rat na Zapadnu obalu

Prema riječima izraelskog ministra obrane Yoava Gallanta militantna islamistička organizacija Hamas želi prenijeti rat iz Pojasa Gaze na Zapadnu obalu.

15.01.2024. - 08:36
 0
Izraelski ministar obrane: Hamas pokušava proširiti rat na Zapadnu obalu
Foto: Hina

"Cilj Hamasa je zapaliti Judeju i Samariju (hebrejski za Zapadnu obalu), a ako je moguće i Brdo hrama (u Jeruzalemu)", rekao je Gallant u nedjelju na sastanku s vojnim zapovjednicima sa Zapadne obale koju je okupirao Izrael.

Hamas nije uspio demoralizirati Izraelce ili zabiti klin između Izraela i SAD-a svojim terorističkim napadom na Izrael 7. listopada, nastavio je Gallant. Zato sada namjeravaju "zapaliti" Zapadnu obalu i Brdo hrama, mjesto sveto i za Židove i za muslimane, rekao je.

Svojim zapovjednicima je poručio "da se pripreme za rat", da trupe stave u pripravnost i prikupe relevantne obavještajne podatke.

Od početka rata u Gazi nakon koordiniranog napada Hamasa u listopadu prošle godine, napetosti i sukobi na Zapadnoj obali također su se pojačali.

Prošlog petka izraelska vojska ubila je trojicu Palestinaca koji su vatrenim oružjem pokušali napasti židovsko naselje u blizini Hebrona. Palestinci na Zapadnoj obali ponovno trpe pojačano nasilje židovskih doseljenika nad njihovim selima i maslinicima, prenosi Dpa. (Hina)

   0
   0