Izrael idući tjedan pred međunarodnim sudom po optužbi za genocid

Izrael će 11. i 12. siječnja po prvi puta od početka invazije na Pojas Gaze odgovarati na optužbe o genocidu pred međunarodnim sudom, nakon što je Južnoafrička Republika pokrenula proces pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) Ujedinjenih naroda.

04.01.2024. - 14:30
 0
Izrael idući tjedan pred međunarodnim sudom po optužbi za genocid
Foto: Hina

Sud u Den Haagu je objavio raspored saslušanja u srijedu navečer. Južnoafrička Republika (JAR) iznijet će svoju optužbu 11., a Izrael se braniti 12. siječnja. Obje strane dobit će po dva sata. 

JAR je, pozivajući se na Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, u petak predao dokument u kojem na osamdesetak stranica iznosi zašto smatra da Izrael provodi genocid u palestinskoj enklavi. Obje zemlje potpisnice su Konvencije. 

JAR traži da sud djeluje odmah i da naredi zaustavljanje nasilja nad Palestincima. Afrička zemlja smatra kako su izraelski napadi „genocidni po prirodi” jer im je cilj uništenje Palestinaca na tom području. 

U dokumentu se navode optužbe o zločinima izraelske vojske nad Palestincima, kao i izjave izraelskog vodstva koje navodno iskazuju namjeru o genocidu.

Lior Haiat, glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova, odbacuje te optužbe. 

„Izrael s gnušanjem odbacuje krvavu klevetu koju Južnoafrička Republika širi ovom žalbom” ICJ-u, napisao je prošli tjedan na X-u.

Tužbi nedostaju „činjenični i pravni temelji”, napisao je, pa dodao da bi taj sud i međunarodna zajednica trebali „u potpunosti odbaciti” neutemeljene tvrdnje JAR-a. 

Haiat tvrdi kako je jedino Hamas odgovoran za patnju u Gazi te da Izrael čini sve što može kako bi umanjio stradanje civilnog stanovništva. (Hina)

   0
   0