Hrvatski filmovi i filmaši na festivalu u Rotterdamu

Dokumentarno-eksperimentalni film Ane Hušman "Radije bih bila kamen" imat će svjetsku premijeru u glavnoj konkurenciji kratkih filmova Tiger Shorts, dok je posljednji film Ivana Faktora "Bol" uvršten u Short & Mid-length Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu.

24.01.2024. - 21:05
 0
Hrvatski filmovi i filmaši na festivalu u Rotterdamu
Foto: Hina

Za sudjelovanje na festivalu, koji će se održati od 25. siječnja do 4. veljače, Hušman je rekla da se nada da to prije svega znači dobru budućnost za film, lakšu distribuciju i prikazivanje.

"Filmove prije svega radimo da bi ih se gledalo, a kako eksperimentalni filmovi često odstupaju od ponuđenih festivalskih kategorija, produkcija je sve brojnija u kratkoj formi, a ukuse nije lako predvidjeti, drago mi je da se u ovom slučaju poklopilo", rekla je autorica.

Kako stoji u najavi HAVC-a, njezin film kroz protagonistkinju Malu Jelu prepričava događaje koji su obilježili generaciju i odredili budućnost krajolika Like, zanemarenog i slabo naseljenog dijela Hrvatske. Životni uvjeti i događaji koji su odredili budućnost krajolika uvjetovali su i živote stanovnika, njihove samoće, odnose, mogućnosti, strepnje i nadanja.

Kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" multimedijalnog umjetnika Ivana Faktora, koji je preminuo u studenom ove godine, prikazuje njegovo suočavanje s Parkinsonovom bolešću, što je vizualizirao kamerom na mobitelu i pokazao da ni nakon 50 godina filmskog stvaralaštva njegova strast prema umjetnosti i životu nije nestala.

"Vijest da je Bol pozvana na IFFR iznimno je obradovala Ivana Faktora. Nažalost premjeru nije doživio. Nama koji ostajemo, želja je da čim više ljudi vidi njegov posljednji film. Teško je zamisliti bolju luku porinuća za Bol od Rotterdama," rekla je producentica filma Jelena Duh.

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu jedan je od najvećih i najutjecajnijih u svijetu, a osim što svake godine privlači desetke tisuća profesionalaca i posjetitelja, određuje buduće filmske trendove i otkriva filmaše na koje treba obratiti pažnju.

U industrijskom dijelu festivala, u sklopu radionice Rotterdam Lab namijenjene producentima u usponu sudjelovat će producentica Nika Obučina (Antitalent). Ove se godine održava od 27. do 31. siječnja, a sudjeluje 71 producent iz 43 zemlje. (Hina)

   0
   0