GUTERRES PROZIVA IZRAEL ZBOG KRŠENJA PRAVA DJECE

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres dodao je izraelsku vojsku na globalni popis strana koje krše prava djece, rekao je izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan, ocijenivši tu odluku "sramotnom".

07.06.2024. - 22:55
 0
GUTERRES PROZIVA IZRAEL ZBOG KRŠENJA PRAVA DJECE
Foto: Hina

Erdan je rekao da je službeno obaviješten o toj odluci u petak.

Globalni popis uključen je u izvješće o djeci u oružanim sukobima koje treba biti podneseno Vijeću sigurnosti UN-a 14. lipnja.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da će se ta odluka odraziti na odnose Izraela s UN-om.

"Krajnje sam šokiran i ogorčen tom sramotnom odlukom glavnog tajnika", rekao je Erdan. "Izraelska vojska je najmoralnija vojska na svijetu i ta će nemoralna odluka samo pomoći teroristima i nagraditi Hamas."

Glasnogovornik palestinskog predsjednika u petak je ocijenio da je odluka da se izraelsku vojsku stavi na globalni popis strana koje krše prava djece "korak prema tome da Izrael odgovara za svoje zločine".

Guterresov glasnogovornik Stephane Dujarric nije želio komentirati tu odluku.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu priopćio je da se UN "upisao na crni popis povijesti pridruživši se onima koji podržavaju Hamasove ubojice".

Nije poznato za što se izraelsku vojsku konkretno optužuje.

Popis se sastoji od dva dijela: strana koje su uvele mjere za zaštitu djece i one koje to nisu učinile. Erdan je rekao da mu je rečeno da je Izrael uključen na popis zemalja koje nisu uvele odgovarajuće mjere za zaštitu djece.

Izvješće je sastavila Virginia Gamba, Guterresova posebna predstavnica za djecu u oružanim sukobima.

Tim "popisom srama" strane u sukobima želi se potaknuti da uvedu mjere za zaštitu djece.

Izrael je pokrenuo rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze nakon što je Hamas 7. listopada prošle godine napao Izrael. U sukobima ima mnogo civilnih žrtava, među kojima je mnogo djece.

   0
   0