Gastro: pohana srdela 2 D razreda Hoteljersko turističke i ugostiteljske škole Zadar

U današnjem gastro prilogu recept nam donosi učiteljica kuharstva i slastičarstva Hoteljersko turističke i ugostiteljske škole Zadar Smiljana Prtenjača, a u pripremi jela sudjelovao je i 2 D razred. Odlučili su se za najvažniju ribu Jadranskog mora - srdelu

15.12.2023. - 16:12
 0
Gastro: pohana srdela 2 D razreda Hoteljersko turističke i ugostiteljske škole Zadar
Foto: S.P.

Dalmatinska marenda na moderan način – pohana srdela (foto S. P.)

Srdela je mala morska kraljica, najvažnija riba Jadranskog mora. Njeno meso je jedno od najbogatijih koje možete nabaviti, a cijena joj je prava sitnica. Stoga sam se odlučila za jelo od srdele, a u tome su mi pomogli i moji učenici iz 2 D razreda, kratko je rezimirala svoju odluku da nam za potrebe gastro priloga Zadarskog portala pripremi jedno jelo učiteljica kuharstva i slastičarstva Hoteljersko turističke i ugostiteljske škole Zadar Smiljana Prtenjača.

Smiljana Prtenjača i učenici 2 D razreda Hoteljersko turističke i ugostiteljske škole Zadar

Kako dodaje, već više od 100 godina kompletna ribarsko prerađivačka industrija bazirana je baš na srdeli, ribi koju generacije ribara zovu i božjim darom pa je tim više dobro znati par kulinarskih trikova koji će nam omogućiti da ju pripremimo na neke nove načine.

- Srdela mora imati bistre oči, čvrstu i sjajnu kožu, žarko crvene škrge i blagi miris mora. A kako nema ništa bolje od mirisa svježih srdela za marendu dobro je znati da se ova riba može spremati na jako puno načina. Naš je način – pohana srdela s krumpir salatom, objašnjava Prtenjača i zaključuje da će njihova marenda, osim što je ukusna, biti i bogata omega tri masnim kiselinama kao i vitaminom D.

Pohana srdela

200 g svježe srdele

50 g glatkog brašna

50 g gustina

20 g soli

40 g šećera

1/2 litre mineralne vode

1/2 suncokretovog ulja

200 g krumpira

200 g ljubičaste kapule

10 g šećera

2 g soli

Priprema

Od glatkog brašna, gustina, soli, šećera i mineralne vode zamiješamo tempuru. Srdelu koju smo očistili uronimo u tempuru te pečemo na srednje jakoj vatri (160 stupnjeva) kako bi bila izvana hrskava a iznutra mekana. Srdelu koju smo ispekli stavimo na papir da se ocijedi. U drugom loncu skuhamo krumpir a kada je gotov, protisnemo ga kroz fino sito, dodamo maslac i mlijeko te lagano povežemo. Ljubičasti luk, šećer i sol dinstamo dok se ne pretvore u glatku smjesu koju u blenderu pretvorimo u finu kremu. Sve tri komponente složimo na tanjur te ga uz malo mašte ukrasimo kako bi dobili modernu prezentaciju klasične dalmatinske marende.

   0
   0