EUROZASTUPNICI UOČI IZBORA ZA EP UPOZORILI NA RUSKO UPLITANJE

Eurozastupnici su u četvrtak na zadnjoj plenarnoj sjednici uoči europskih izbora rezolucijom upozorili na opasnost ruskog uplitanja sa ciljem potkopavanja demokratskih procesa.

25.04.2024. - 22:46
 0
EUROZASTUPNICI UOČI IZBORA ZA EP UPOZORILI NA RUSKO UPLITANJE
Foto: Hina

"Vanjsko uplitanje je sustavna prijetnja koju je potrebno odlučno suzbiti", navodi se u rezoluciji usvojenoj s 429 glasova za, 27 protiv i 48 suzdržanih.

"Rusija je i dalje glavno izvorište vanjskog uplitanja i dezinformacija u Europskoj uniji", dodaje se.

Europski je parlament snažno osudio "sve pokušaje, posebno one Ruske Federacije, da ugrozi funkcioniranje europskih demokratskih procesa i naglašava da te taktike ne smiju proći nekažnjeno".

Eurozastupnici ističu i da je Rusija "sustavno održavala kontakte s krajnje desnim i krajnje lijevim strankama".

U tom su kontekstu navedeni kontakti članova Alternative za Njemačku (AfD), francuskog Nacionalnog okupljanja, Slobodarske stranke Austrije (FPO) i drugih stranaka s Moskvom, dok je navedeno da vladajuća mađarska stranka Fidesz širi teze Kremlja

Posebno je istaknuto da je nedavna istraga belgijskih i čeških tajnih službi pokazala da je Moskva platila određenim europarlamentarcima za promicanje ruske propagande.

Izbori za Europski parlament održavaju se od 6. do 9. lipnja, a eurozastupnici pozdravili su odluku belgijskog predsjedništva o osnivanju privremene radne skupine za krizne situacije s ciljem suzbijanja ruskog uplitanja u europske izbore.

"Sva nacionalna tijela i tijela EU-a moraju pojačati svoje napore u borbi protiv vanjskog upletanja kako bi se osigurao puni integritet" izbora za Europski parlament, navodi se u rezoluciji.

   0
   0