Dovršetak jedinstvenog tržišta osigurat će stratešku konkurentnost EU-a

Na konferenciji u Španjolskoj obilježavajući 30. obljetnicu jedinstvenog tržišta EU, raspravljalo se o jačanju konkurentnosti i dovršetku tržišta za očuvanje globalne pozicije Unije.

20.12.2023. - 14:56
20.12.2023. - 09:51
 0
Dovršetak jedinstvenog tržišta osigurat će stratešku konkurentnost EU-a
Foto: Hina

Na konferenciji u Španjolskoj, održanoj povodom 30. obljetnice jedinstvenog tržišta Europske unije, raspravljalo se o ključnim strategijama za osiguranje strateške konkurentnosti EU-a. Skupina poslodavaca Europskog i gospodarskog socijalnog odbora (EGSO), Španjolska konfederacija organizacija poslodavaca (CEOE) i Poslovna konfederacija Valencijske zajednice (CEV) zajedno su organizirali ovaj događaj, okupljajući poslodavce, predstavnike poduzeća, akademike i institucionalne predstavnike.

Konferencija je istaknula važnost dovršetka jedinstvenog tržišta i adresirala izazove poput povećanja produktivnosti, inovacija i uvođenja novih tehnologija. Naglašeno je da unatoč geopolitičkim promjenama, EU mora nastaviti jačati svoje jedinstveno tržište kako bi ostala konkurentna na globalnoj razini. Devet pokretača europske konkurentnosti, uključujući energetiku, kružnost, digitalizaciju, obrazovanje i vještine, ključni su za budući razvoj Unije.

Prepoznaje se potreba za suradnjom na svim razinama kako bi se pravilno usmjerila budućnost EU-a. Osim toga, Europska komisija predlaže poticajni regulatorni okvir koji bi olakšao poslovanje, posebno malih i srednjih poduzeća, i omogućio bolji pristup privatnom kapitalu, javnim ulaganjima i infrastrukturi.

Konferencija je zaključena s naglaskom na važnosti obnavljanja i jačanja jedinstvenog tržišta kako bi Europska unija ostala ključan globalni akter u sve nestabilnijem i složenijem svjetskom okruženju. (HOKHR)

   0
   0