DAN POBJEDE I OSLOBOĐENJA ZAGREBA: BORBA PROTIV REVIONIZMA IZNIMNO JE VAŽNA

Iznimno je važno promicati vrijednosti antifašizma i boriti se protiv povijesnog revizionizma jer fašizam nije mrtav iako smo vjerovali da je definitivno pobijeđen, rečeno je u utorak na svečanoj akademiji na Dan pobjede nad fašizmom, Dan Europe i oslobođenja Zagreba.

08.05.2024. - 16:45
 0
DAN POBJEDE I OSLOBOĐENJA ZAGREBA: BORBA PROTIV REVIONIZMA IZNIMNO JE VAŽNA
Foto: Hina

''Današnji svijet kao da je zaboravio što je bio fašizam, odnosno što jest fašizam, jer se s njime suočavamo i danas - fašizam nije mrtav, koliko god da smo vjerovali da je definitivno pobijeđen i jednom za svagda protjeran s političke scene'', kazao je predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) Franjo Habulin.

Istaknuo je i kako današnji političari kao da uopće ne shvaćaju što je rat, pogotovo rat u današnjim okolnostima te da ''bezočno manipuliraju pojmovima fašizam i antifašizam''.

''Ti i takvi današnji političari ne shvaćaju, ili ne žele shvatiti zašto je važno njegovati i promicati vrijednosti antifašizma i boriti se protiv povijesnog revizionizma, protiv relativiziranja, ponekada čak i negiranja zločinačkog karaktera naci-fašizma, što prevedeno na naše domaće prilike znači: ustaštva'', kazao je čelnik SABA-e.

Ocijenio je i da opća atmosfera u društvu nije promijenjena jer po nekim svojim karakteristikama opasno podsjeća na rane devedesete godine prošlog stoljeća, kada su htjelo i Domovinski rat ''inficirati zaraznim bacilom ustašonostalgije i povijesnog revizionizma''. Odbacio je i optužbe da su oni koji upozoravaju na to ''jugonostalgičari'' i ''neprijatelji hrvatske države'' te da se SABA isključivo bori ''protiv zatiranja povijesnih istina, protiv laganja o prošlosti'' i to ''kroz publicistiku, kvazi-znanstvena istraživanja, školske udžbenike, a sve to ''nerijetko u nezdravoj simbiozi države i Crkve''.

Odbacio je i ''demoniziranje maršala Josipa Broza Tita'', a osvrnuo se i na ''vihor povijesnog revizionizma'' u kojem je srušeno više od 3.000 spomenika i antifašističkih obilježja u Hrvatskoj te je osvrt zaključio imenima ulica i trgova u Zagrebu.

''Zagreb ponovo ima Trg žrtava fašizma, ponovo ima Prolaz sestara Baković, ima čak i nekoliko tzv. kamena spoticanja što podsjećaju na nevine žrtve ovdašnje inačice naci-fašizma: ustaštva. I opet - samo neka! Trg maršala Tita nestao je, a Ulicu 8. svibnja 1945. Zagreb još uvijek nema, nije vraćena!'' zaključio je Habulin.

Tomašević: Antifašističko naslijeđe Zagreba

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je kako je iznimno važno istaknuti antifašističko naslijeđe Zagreba te je podsjetio na nedavnu obnovu spomen ploče u spomen-parku Dotrščina te otvaranje spomenika žrtvama holokausta i ustaškog režima na Glavnom kolodvoru. daljnje preimenovanje ulica imenovanih po ustaškim dužnosnicima i revitalizaciju Trnjanskih kresova.

''Ne samo da sam ponosan na antifašističku povijest Zagreba, nego sam i optimističan o antifašističkoj budućnosti Hrvatske'', kazao je Tomašević. Dodao je i da u sklopu toga predstoji velika borba protiv bilo kakvog oblika povijesnog revizionizma, fašizacije i svih oblika diskriminacije.

Na skupu u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog govorili su i bivši predsjednik Stjepan Mesić te izaslanici tehničke Vlade, Sabora i Predsjednika RH.

   0
   0