Da li su građani Venezuele na referendumu odabrali rat: Većina glasala za pripajanje Gvajane

Venezuelci su na nedjeljnom referendumu glasali da njihova zemlja preuzme više od dvije trećine susjedne Gvajane, izvještavaju agencije iz te države.

04.12.2023. - 15:40
 0
Da li su građani Venezuele na referendumu odabrali rat: Većina glasala za pripajanje Gvajane
Foto: X/Screenshot

Gvajana vidi ovaj plebiscit kao korak prema aneksiji svog teritorija bogatog mineralima i jasno ga odbija. Referendum je bio o tome treba li Venezuela preuzeti upravu nad dijelom Gvajane poznatim kao Essequibo i trebaju li ljudi ovdje dobiti venezuelansko državljanstvo. Također, bilo je riječi o odbijanju Međunarodnog suda pravde (ICJ) da odlučuje o rješenju teritorijalnog spora između dviju južnoameričkih država.

Oko 96 posto birača glasalo je za stvaranje nove venezuelanske savezne države pod nazivom Guyana Esequibo. Još jedan prijedlog na plebiscitu dobio je sličnu podršku. Na referendumu je izašlo 51 posto birača s pravom glasa. Maduro je izbore nazvao potpunim uspjehom za zemlju i njezinu demokraciju.

U petak je ICJ naložio Venezueli da ne poduzima nikakve korake koji bi Gvajani oduzeli kontrolu nad Essequibom. Međutim, sud nije izričito zabranio Caracasu održavanje referenduma, unatoč tome što Venezuela tvrdi da je područje nezakonito oduzeto prije više od 120 godina. Gvajana je zatražila od suda da naredi Venezueli da prekine dijelove glasovanja.

Essequibo (također Essequibo ili Guyana Esequiba) je teritorij površine oko 160.000 kvadratnih kilometara s oko 125.000 stanovnika. Gvajana ima ukupnu površinu od 214.970 kvadratnih kilometara i 800.000 stanovnika.

Tijekom kolonijalnog razdoblja, teritorij je pripadao španjolskoj Venezueli. Gvajana, tada britanska kolonija, dobila je teritorij 1899. godine temeljem arbitraže pod nadzorom Sjedinjenih Američkih Država, Britanije i Rusije. Kad je Gvajana stekla neovisnost 1966., Venezuela je počela potraživati dio Essequiba na međunarodnim sudovima.

Napetosti su porasle nakon što su na obali regije pronađeni nafta i prirodni plin.(Klix)

   0
   0