Bribir: Najskuplji sla(s)ni kolač zove se prisnac

Uskrsni ponedjeljak u Vinodolskoj općini protječe u Bribiru u znaku Drugog festivala „Bribirskog prisnaca“, najskupljeg slanog kolača u gastro-tradiciji tog vinodolskog grada.

01.04.2024. - 22:04
01.04.2024. - 22:04
 0
Bribir: Najskuplji sla(s)ni kolač zove se prisnac
Foto: Izvor: Coolinarika

Ako se zna da u prisnac, za obiteljsku namjenu toga jela, ide 20-ak jaja, pola kilograma suhe slanine i kilogram kravljeg sira, onda je zaista riječ o skupom jelu koji je u pravilu tek – predjelo!

Bribirski prisnac tradicionalno je jelo što se u prošlosti uvijek spravljalo ususret i u povodu značajnijih, pogotovo vjerskih blagdana, a danas se vidjelo koja se još posve nova jela mogu kreirati od namirnica što idu u taj tradicijski sla(s)ni kolač.

U Bribiru i u Vinodolu blagdani su oduvijek, pogotovo Uskrs i Božić, nezamislivi bez prisnaca na blagdanskom stolu.

Prvi festival Bribirskoga prisnaca organiziran je prošle godine, također na uskrsni ponedjeljak, a Turistička zajednica Vinodolske općine time reafirmira gastronomske tradicije vinodolskog kraja.

Tijekom čitavog uskrsnog ponedjeljka otvoren je u frankopanskoj kuli Turan interpretacijski centar Kulturno-turističke rute „Putovima Frankopana“ koju je svojedobno osmislio povjesničar umjetnosti i kulture, akademik Branko Fučić.

   0
   0