Beograd: U tijeku 24-satna postizborna blokada, studenti traže uvid u birački popis

U središtu Beograda u tijeku je 24-satna blokada jedne od središnjih prometnica u nizu postizbornih prosvjeda kojima dio oporbe i studentski aktivisti zahtijevaju ponavljanje parlamentarnih i beogradskih izbora održanih 17. prosinca.

30.12.2023. - 11:00
 0
Beograd: U tijeku 24-satna postizborna blokada, studenti traže uvid u birački popis
Foto: Hina

Beogradski studenti, okupljeni u neformalnoj skupini Borba, postavili su u petak šatore i oko podneva zapriječili dio središnje gradske prometnice u Beogradu, zahtijevajući od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave otvaranje biračkog popisa u znak podrške oporbenoj koaliciji koja optužuje vlast za pokradene glasove.
 
Srpska napredna stranka (SNS) predsjednika Aleksandra Vučića je, prema podacima državnog izbornog povjerenstva, osvojila 46,72 posto glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima 17. prosinca.

Uz to, ostvarila je tijesnu pobjedu u Beogradu gdje oporba vjeruje da je imala više glasova, ali da je pokradena brojnim zlouporabama i izbornim inženjeringom, uz migracije birača i dovođenje glasača iz BiH i gradova Srbije u kojima nije bilo lokalnih izbora.

Opozicija je osporila izborne rezultate, a glavna oporbena koalicija lijevog centra Srbija protiv nasilja tvrdi, uz brojne duge pritužbe, da je građanima srpske nacionalnosti iz bosanskohercegovačkog entieta Republike Srpske nezakonito dopušteno da glasaju u prijestolnici Srbije.

Studenti su podigli improvizirani kamp i sjede na križanju dviju ulica u blizini vladinih zgrada, blokirajući  promet.

Pozivajući vršnjake i građane da im se pridruže, studenti najavljuu da će ostati na ulicama do subote u podne kada namjeravaju sudjelovati na velikom prosvjedu građanske inicijative uglednih javnih osoba ProGlas.

Ta je inicijativa u izbornoj kampanji pozivala na masovan izlazak na birališta, uz poruku da "Srbiji nije potreban kult ličnosti, već slobodni građani koji sami uređuju odnose u svojoj zemlji".(Hina)

   0
   0