Virskim studentima uručena su rješenja o dodjeli stipendija za akademsku godinu 2022./2023.

Općina Vir dodijelila je stipendije virskim studentima i materijalnu potporu umirovljenicima, nezaposlenima, osobama starijim od 65 godina te korisnicima Centra za socijalnu skrb, ukupno iznosom od oko 185.000 eura, naglašavajući važnost obrazovanja i podrške različitim društvenim skupinama na otoku.

28.12.2023. - 15:14
 0
Virskim studentima uručena su rješenja o dodjeli stipendija za akademsku godinu 2022./2023.
Foto: Virski list

Nakon virskih umirovljenika, nezaposlenih i osoba starijih od 65 godina te korisnika Centra za socijalnu skrb koji su jučer dobili božićnice, danas su u vijećnici Općine Vir virskim studentima uručena rješenja o dodjeli stipendija za akademsku godinu 2022./2023. Riječ je o pojedinačnom iznosu od 1.990 eura stipendije za cijelu akademsku godinu, odnosno 2.654 eura stipendije za studente koji prolaze odličnim uspjehom.

– Potičemo obrazovanje i izvrsnost kako bi odličnih studenata s otoka Vira bilo što više, jer uvijek postoji mogućnost zapošljavanja u Općini Vir i komunalnim poduzećima i ustanovama nakon završetka studija. Naš je dugoročan cilj da mlade i obrazovane kadrove vratimo na otok – istaknuo je načelnik Općine Vir Marino Radović u obraćanju virskim studentima na svečanosti u općinskoj vijećnici. Ukupno je za akademsku godinu 2022./2023. bilo 40 predanih zahtjeva za dobivanje studentske stipendije, od kojih je 31 zahtjev pozitivno riješen. Istovremeno je i raspisan natječaj za podnošenje zahtjeva za dodjelu stipendija redovitim studentima za akademsku godinu 2023./2024., što znači da se do 12. siječnja 2024. može pripremiti i predati sva dokumentacija za prijavu na natječaj.

– Kasnimo godinu s isplatom stipendija zbog nereda u Općinskom vijeću koji je projicirala tadašnja vijećnička većina, no uspjeli smo situaciju dovesti u red i izglasati proračun – podsjetio je načelnik Radović studente kako će s usvojenim proračunom za sljedeću godinu i iznos stipendija biti veći nego dosad. Virski studenti dobivat će tako osnovnih 200 eura mjesečne stipendije, ali i dodatnih 100 eura u slučaju odličnog uspjeha (dosad 66 eura), odnosno sveukupno 300 eura mjesečne stipendije.

– Vrijedi se potruditi malo više za odličan uspjeh – primijetio je virski student Vito Liverić, koji studira nautiku i tehnologiju pomorskog prometa na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru. Dvadesetogodišnji Liverić student je druge godine i sada na akademskoj razini nastavlja obiteljsku tradiciju bavljenja pomorstvom i srodnim poslovima. Njegov djed Antonio Spavalica Liverić bio je profesionalni ribar i pionir ribarstva, udičarenja i ugostiteljstva na otoku, otac Robert Liverić vlasnik je ribarskog obrta i turističkog broda, a teta Elizabeta Fumić predsjednica je Športskog ribolovnog društva Vir i dobitnica

prestižne turističke nagrade Zadarske županije. Pomorstvo, ribarstvo, turizam i ugostiteljstvo duboko su uronjeni kod obitelji Liverić.

– To je naša obiteljska tradicija. U pomorstvu i ribarstvu sam od svojih malih nogu, pa je i izbor studija bio logičan. Zasad mi ide dobro, pogotovo stručni predmeti – zaključuje Vito. Tako je tijekom srijede i četvrtka Općina Vir umirovljenicima, nezaposlenima, osobama starijima od 65 godina, korisnicima Centra za socijalnu skrb te virskim studentima uručila rješenja u ukupnom iznosu od približno 185.000 eura ili 1,4 milijuna kuna. Riječ je o proračunskim sredstvima Općine Vir iz programa socijalne politike koja su izravno usmjerena na gotovo 40 posto stanovnika Vira, odnosno svaku obitelj na otoku, što su brojke – novčane, statističke i strukturalne – kojima se nitko u Hrvatskoj ne može pohvaliti.(Virski list)

   0
   0