Venezuelski ministar kulture objavio knjigu o majci iz Hrvatske

Venezuelski ministar kulture Ernesto Emilio Villegas Poljak (54) predstavio je u petak u Caracasu knjigu o svojoj majci Maji Poljak koja je 1940-ih godina emigrirala iz Hrvatske u tu južnoameričku zemlju.

16.03.2024. - 18:40
 0
Venezuelski ministar kulture objavio knjigu o majci iz Hrvatske
Foto: Hina

Biografsku knjigu napisao je sa suradnicima na 633 stranice i nazvao “Maja mía” (Maja moja).

„To je pokušaj rekonstrukcije priče moje majke, Maje Poljak alias María Vera, povodom 100 godina od njenog rođenja“, izjavio je Villegas Poljak tijekom predstavljanja knjige u glavnom gradu Venezuele.

Knjiga je predstavljena u prostorijama tamošnjih novina Ultimas Noticias u kojima je radila njegova majka po dolasku u Venezuelu.

Prije toga je živjela u centru Zagreba gdje je bila komunistička aktivistica židovskog porijekla, rekao je ministar.

„Htio sam ukazati na Maju, njenu individualnost kao žene, novinarke i revolucionarne militantkinje i njen životni put prije nego je upoznala mog oca Cruza Villegasa“, naveo je ministar.

Maja Poljak napustila je Zagreb tijekom Drugog svjetskog rata, a umrla je 2010. godine u Caracasu, dodao je.

Villegas Poljak je i sam novinar, pisac i političar. Na mjestu ministra kulture je od studenog 2017. godine.

„Majka me je u svom naručju uronila u priče o svijetu, kontinentima, ratovima, organizacijama i osobama koje bi mi, da to nije učinila, bile predstavljene na dalek, nepovezan i nebulozan način“, napisao je na poleđini knjige.

Njegova sestra Asia Villegas Poljak (64) je zastupnica u parlamentu Venezuele. Ona je rekla da ta knjiga „dalje vidljivost ženama“ te im „odaje priznanje“.

U Venezueli, zemlji s otprilike 30 milijuna stanovnika, živi oko 5000 Hrvata i njihovih potomaka, podatak je Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske. (Hina)

   0
   0