Smijenjeni čelnici poljskih javnih medija

Uprava poljske javne televizije, radija i novinske agencije PAP smijenjena je, objavilo je u srijedu ministarstvo kulture, dok je jedan javni informativni kanal, za kojeg su kritičari rekli da je ispolitiziran pod prethodnom vladom, morao prekinuti emitiranje.

21.12.2023. - 12:30
 0
Smijenjeni čelnici poljskih javnih medija
Foto: Hina

Kritičari kažu da su državni mediji, posebice 24-satni informativni kanal TVP Info, postali sredstvo za propagandu tijekom osam godina vladavine Prava i pravde (PiS).

Koalicija premijera Donalda Tuska obećala je uvesti promjene, uz uravnoteženiji pristup.

U srijedu je nestao signal TVP Info-a, a zamijenio ga je prvi program javne televizije. Isto se dogodilo i s njegovom web stranicom.

"Kraj TVPiS-a. TVP Info je ugašen", objavila je Građanska platforma - najveća stranka u novoj vladi - na društvenoj platformi X.

U utorak je novi poljski parlament usvojio rezoluciju kojom se pozivaju "sva državna tijela da odmah poduzmu mjere usmjerene na obnovu ustavnog poretka u smislu pristupa građana pouzdanim informacijama i funkcioniranja javnih medija".

Čelnik Vijeća za elektroničke medije rekao je da je smjenama prekršen zakon.

"Isključivanje televizijskog signala i web stranica TVP Info čin je bezakonja i podsjeća na najgora vremena ratnog stanja", dodao je Maciej Swirski, imenovan u Vijeće na preporuku PiS-a.

Zastupnik PiS-a i bivši zamjenik ministra pravosuđa Marcin Romanowski rekao je da je podnio izvješće tužiteljstvu zbog sumnje da su ministar kulture i njegovi suradnici počinili kazneno djelo.

Poljski nacionalisti zaposjeli su u noći na srijedu prostore lokalne javne televizije u znak prosvjeda protiv najavljene reforme.

"Nema demokracije bez pluralizma medija ili bez snažnih protuvladinih medija, a u Poljskoj su to javni mediji", rekao je čelnik PiS-a Jaroslaw Kaczynski.

Kaczynski se pridružio prosvjedu uz bok bivšeg premijera Mateusza Morawieckiog te su zajedno pozirali sa zaposlenicima, viđeno je na društvenim medijima.

"Nezakoniti postupci ministra kulture u odnosu na TVP, Poljski radio i PAP pokazuju kako vlasti kojima je navodno stalo do vladavine prava krše je na svakom koraku", napisao je bivši premijer Morawiecki na X.

"Nećemo odustati. Nećemo dopustiti izgradnju diktature u Poljskoj."

Populistička nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS), čija je vlast trajala osam godina, izgubila je na parlamentarnim izborima u listopadu.

Koalicija predvođena proeuropskim ministrom Donaldom Tuskom preuzela je uzde u vođenju zemlje i odmah krenula u reformu državne radiotelevizije.(Hina)

   0
   0