Slovenija: zastupnici Ljevice pozvali vladu da se pridruži tužbi JAR protiv Izraela

Troje zastupnika slovenske Ljevice uputilo je u četvrtak pismeni podnesak slovenskoj vladi sa zastupničkom inicijativom za donošenje mjera za zaustavljanje genocida u Gazi, pozvavši Sloveniju da se pridruži južnoafričkoj tužbi protiv Izraela pred Međunarodnim sudom u Haagu (ICJ).

11.01.2024. - 15:27
11.01.2024. - 14:07
 0
Slovenija: zastupnici Ljevice pozvali vladu da se pridruži tužbi JAR protiv Izraela
Foto: Hina

Prvopotpisana zastupnica Nataša Sukić ocijenila je, u izjavi za medije u slovenskom parlamentu, da je tužba Južnoafričke Republike vrlo primjerena, jer elementi koji su opisani u tužbi jasno pokazuju da se u Gazi već događaju genocidna djela te da je djelovanje Izraela usmjereno na uništavanje značajnog dijela etičke skupine u ovoj enklavi. “Vidimo što se događa da tamo više neće biti uvjeta za život”, dodala je.

Sukić je zajedno s Tatjanom Greif i Matejem Tašnerom Vatovcem uputila zastupničku inicijativu vladi u kojoj je pozivaju da, kako bi se izbjegla dvostruka mjerila, preuzme punu odgovornost za ono što se događa u Gazi. Pozivaju je da poduzme odlučnu akciju vezano uz okupirana područja palestinskih teritorija, kao što je učinila u slučaju ruskog napada na Ukrajinu, kako bi se uskladila sa Ženevskom konvencijom i Konvencijom o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida te se pridruži tužbi Južne Afrike protiv Izraela.

Pred ICJ-om je tijekom dana počela javna rasprava po tužbi Južne Afrike koja optužuje Izrael za genocidna djela nad Palestincima tijekom tromjesečnog rata u Gazi.

Povodom optužbi oporbe da Ljevica podržava terorizam, aludirajući na pokolj koji su nad izraelskim građanima izveli pripadnici Hamasa, Sukić je istaknula da je jasno što se događa u Gazi i koliko je žena, djece i staraca mrtvo. "Možemo li reći da su oni teroristi ili su djeca teroristi", dodala je opovrgavajući tvrdnje oporbe.

U Ljubljani je danas održan i skup u organizaciji Pokreta za prava Palestinaca. Oni su ispred američkog veleposlanstva ukazali na suodgovornost SAD-a u provođenju genocida u Gazi te zatražili da se i SAD zauzme za trenutni prekid izraelskih napada. Veleposlanica Jamie Lee Harpootlian također je upozorena da SAD izraelskim političarima daje nepokolebljivu političku i vojnu potporu, priopćio je pokret.(Hina)

   0
   0