SFDH: Najljepša mačka na svijetu za vikend u Opatiji

Savez felinoloških društava Hrvatske najavio je da će u subotu i nedjelju, 16. i 17. rujna u Opatiji, posjetitelji Mediteranske izložbe šampionskih mačaka moći vidjeti najljepšu domaću dugodlaku mačku na svijetu.

14.09.2023. - 17:09
 0
SFDH: Najljepša mačka na svijetu za vikend u Opatiji
Foto: HINA/ Daniel KASAP / dk

Riječ je o najtrofejnijoj mački izložbe koju to društvo za vikend organizira u Opatiji. Mačka Tyyne-Liina u vlasništvu je finske uzgajivačice Josefiine Huhta-Aho.

“Mačka je stara 14 godina, a najljepšom je proglašena na Svjetskim izložbama 2017., 2019., 2021. i 2022. godine”, ističu iz saveza.

Uz to, mačka nosi i titule Baltičkog pobjednika 2021. i 2023. godine, Skandinavskog pobjednika 2022. i Nacionalnog pobjednika Finske za 2021.

Predsjednica SDFH-a Amelija Leopoldović istaknula je da se domaće mačke natječu na izložbama u dvije kategorije, kratkodlaka i dugodlaka domaća mačka. Jednako kao rasne mačke, i domaće ravnopravno sudjeluju u završnom odabiru najljepše mačke izložbe. No, za razliku od rasnih mačaka, domaćima ne treba rodovnica, ističe Leopoldović.

Uz Tyyne-Liinu, u Opatiji će u konkurenciji biti još šest mačaka svjetskih pobjednica, koja će se, svaka u svojoj kategoriji i starosnom razredu, natjecati za laskavu titulu pobjednice Mediterana. Ukupno je prijavljeno 237 mačaka, međunarodnih šampiona u odrasloj dobi, odnosno najljepših mačaka izložbe u kategoriji mačića i juniora do 7 mjeseci.

Natjecatelji, uz domaćina Hrvatsku, dolaze iz 15 europskih zemalja, te će predstaviti ukupno 31 pasminu. Izložba će se održati u Sportskoj dvorani Marino Cvetković, a oba dana bit će otvorena od 10 do 18 sati, ističu organizatori. (Hina)

   0
   0