Sabor: Izmjene Zakona o izbornim jedinicama posvađale većinu i oporbu

Izmjene nedavno donesenog Zakona o izbornim jedinicama, posvađale su u utorak saborsku većinu i oporbu koja je vladajuće prozvala za "šlamperaj" , dok su vladajući kolegama uzvratili da su "Zokini mališani" i da brane predsjednika.

17.10.2023. - 15:57
18.10.2023. - 09:36
 0
Sabor: Izmjene Zakona o izbornim jedinicama posvađale većinu i oporbu
Foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Zakon je Sabor donio 28. rujna, ali nije stupio na snagu prema planu 1. listopada jer ga je predsjednik potpisao 3. listopada, pozivajući se da za potpis po Ustavu ima rok od osam dana, zbog čega je zakon morao "na popravni".

Predsjednik Republike to nije učinio znajući koje će biti posljedice, izjavio je Damir Habijan (HDZ), dodavši kako je to učinio u dosluhu s dijelom oporbe koja se jasno "prokazala" u liku i djelu Marije Selak Raspudić.

Prozvana zastupnica uzvraća vladajućima da su osramotili Sabor zbog pokušaja protuustavnog djelovanja. "No, to nije sve, ponovno ste uspjeli zabrljati u nasilju prema pravnom poretku - mijenjate završnu odredbu koja je već konzumirana, čime uvodite loš i opasan presedan“, naglasila je.

Ne možete optuživati predsjednika, on se držao svojih prava, istaknuo je Dario Zurovec (Fokus), koji drži da vladajući nisu poštovali rokove, nego su sve radili u zadnji čas.

Borić: Predsjednik je "kralj nedosljednosti i dvostrukih standarda"

Josip Borić (HDZ) predsjednika Republike nazvao je "kraljem nedosljednosti i dvostrukih standarda", prozivajući ga da je svojim potezom učinio nešto što se do sada nije vidjelo.

Možemo iščitati dva razloga za to - ili je to napravio s namjerom, ili je lijen, ako je ovo prvo, to moramo popraviti, ako je lijen, tu su njegovi mališani, posebno obitelj Raspudić, da ga brani, kazao je.

Na nezadovoljstvo vladajućih predsjednikovim potezom, oporba je ponudila rješenje.

Petina zastupnika ima mogućnost pokrenuti postupak utvrđivanja njegove odgovornosti, poručio je Bojan Glavašević (Možemo).

Ako smatrate da je prekršio ustavne ovlasti, pokrenite njegov opoziv, dodao je Marijan Pavliček (HS).

Marić (SDP) vladajućima: To je vaš šlamperaj!

Andreja Marić (SDP) zatražila je nedvosmislen odgovor na pitanje je li predsjednik Milanović prekršio svoje ustavne ovlasti i odgovara - nije. Izvlačite se na naš šlamperaj, a zapravo ste ga vi izveli, poručila je.

Nikakvog šlamperaja nema ni sa strane Vlade, ni Sabora, uzvratio je ministar pravosuđa Ivan Malenica, pojašnjavajući da je Vlada u zakon stavila 1. listopada kako bi se izbjegla pravna praznina, s obzirom na to da je raniji zakon prestao važiti toga datuma.

Očekivalo se od predsjednika Milanovića da zakon proglasi i da on stupi na snagu 1. listopada i da nemamo pravnu prazninu, objasnio je te da dodao da će izmijenjeni zakon stupiti na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama.

Jandroković: Ovo je prvi put da se potpis koristi u političke svrhe

Oporbene prozivke da i Sabor nije postupio kako je trebao, odlučno je odbacio njegov predsjednik Gordan Jandroković.

"Prvi puta u povijesti se dogodilo da predsjednik Republike ne potpiše zakon koji mu je zakonodavac poslao s određenim datumom i određenim rokom. Nikada se prije taj potpis nije koristio u političke svrhe, ovo je prvi puta“, izjavio je.

Dodao je i kako su vladajući pogriješili što nisu predvidjeli da će predsjednik "još jednom ići narušavati funkcioniranje državnih institucija“, kao što je "nezakonito" predložio predsjednicu Vrhovnog suda, pa prvi puta sazvao izvanrednu sjednicu Sabora, pa nije došao.

"Mi imamo neke dobre prakse (…) one su sada prekršene, pitanje je koliko će takvih stvari za koje smo mislili da su sigurni, u budućnosti biti narušeno“, rekao je Jandroković.

Je li zakon na snazi ili ne?

U burnoj i polemičnoj raspravi otvorilo se i pitanje je li novi Zakon o izbornim jedinicama na snazi ili nije.

Arsen Bauk (SDP) smatra da je Zakon o izbornim jedinicama na snazi, kaže da predsjednikovo nepotpisivane nema za posljedicu da Zakon nije stupio na snagu, "nego je stupio na snagu osmog dana" (od dana objave), pa je današnje "granatiranje" predsjednika prekomjerno.

 Anka Mrak Taritaš (Glas) od ministra je zatražila da odgovori je li taj Zakon sada na snazi ili nije.

"Da je zakon na snazi ne bi predložili ove izmjene i dopune“, odgovorio joj je Malenica koji je naknadno novinarima rekao da se tu "možda malo nespretno izrazio misleći na konzumaciju zakona", odnosno činjenicu da po njemu nisu održani ni jedni izbori.

Da eliminiramo potencijalni rizik oko samog zakona i njegova važenja, uputili smo ove izmjene u proceduru, kazao je ministar, koji je ranije precizirao da se njima mijenja datum njegova stupanja na snagu, te će stupiti na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama. (Hina)

   0
   0