Osijek će austrijskim tvrtkama isplatiti 3.897.000 eura

Osječko Gradsko vijeće prihvatilo je u utorak izvansudsku nagodbu s austrijskim tvrtkama Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG, po kojoj će Grad Osijek do kraja studenog Austrijancima isplatiti ukupno 3.897.000 eura.

27.02.2024. - 17:30
 0
Osijek će austrijskim tvrtkama isplatiti 3.897.000 eura
Foto: Hina

Slučaj je počeo 2001. godine osnivanjem Javne ustanove za zbrinjavanje komunalnog otpada istočne Slavonije (ZOIS), u kojoj su uz Osijek sudjelovali Vukovar, Vinkovci, Beli Manastir i Županja.

Za izgradnju regionalnog odlagališta komunalnog otpada istočne Slavonije 2003. izabrana je tvrtka Z.I.P.O.S. d.o.o., Zagreb, čiji su osnivači bile austrijske tvrtke Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG.

Ugovor o izgradnji i vođenju pogona regionalnog odlagališta sklopili su ZOIS i ZIPOS d.o.o. 17. ožujka 2006, a stupio je na snagu 29. ožujka 2007. No, ugovor je raskinut iduće godine i od onda traju sudski sporovi.

Na kraju su tužitelji, austrijske tvrtke, s gradovima sklopili nagodbu po kojoj je Osijek dužan platiti 3.897.000 eura, Vinkovci 2.115.000 eura, Vukovar 1.449.000 eura,  Županja 931.500 eura i Beli Manastir 625.500 eura.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić izrazio je žaljenje što ga je dopalo da mora platiti najveću presudu na štetu Osijeka u njegovoj povijesti, podsjetivši kako ni on niti Gradsko vijeće nemaju veze s događajima od prije 20 godina.

"Povlačenjem sredstava iz EU fondova uspjeli smo ostvariti proračunski suficit iz kojeg ćemo platiti presudu. Unatoč nepovoljnoj presudi, građani to neće osjetiti jer neće biti poskupljenja komunalnih usluga niti će se mijenjati porezna politika", poručio je Radić.

Čija je politička odgovornost?

Na upit postoji li politička odgovornost Radić je ustvrdio kako sigurno postoji, ali većina tadašnjih sudionika više nije aktivna u politici.

 "Tada su na vlasti bili LS, koji danas ne postoji, HSLS i SDP, pa bi bila njihova politička odgovornost jer su sklopili nepovoljni koncesijski ugovor", kazao je.

Jedini aktualni vijećnik sadašnjeg Gradskog vijeća koji je bio aktivan i tada je Anto Đapić, koji je 2005. godine bio gradonačelnik Osijeka.

Đapić je ustvrdio kako je to bila jedna od najvećih podvala Osijeku dodavši kako je pokušao intervenirati kod tadašnjeg premijera jer je pet gradova bilo upleteno u taj posao.

"To je reklit iz doba kolonijalnog odnosa austrijskih tvrtki prema Hrvatskoj. Strabag iza sebe ima puno repova po brojnim gradovima, a bio je i privilegirana tvrtka koja je dobivala unosne poslove u Hrvatskoj", rekao je Đapić.

Podnio sam kaznenu prijavu DORH-u, ali oni nisu napravili ništa, istaknuo je Đapić i izrazio nadu da će možda novi glavni državni odvjetnik, ako postupak nije otišao u zastaru, otvoriti to pitanje. (Hina)

   0
   0