Općina Vir je šampion potpora prema svom stanovništvu

Virskim umirovljenicima, nezaposlenim osobama, starijima od 65 godina i korisnicima Centra za socijalnu skrb, danas su uručena rješenja o isplati božićnica.

28.12.2023. - 12:12
 0
Općina Vir je šampion potpora prema svom stanovništvu
Foto: Virski list

Općinska vijećnica danas je u jutarnjim satima bila prepuna virskih umirovljenika, nezaposlenih i osoba starijih od 65 godina te korisnika Centra za socijalnu skrb. Nakon godinu dana čekanja ovim socijalnim kategorijama stanovništva uručena su rješenja o isplati jednokratne materijalne potpore povodom božićnih blagdana i novogodišnjih praznika, ili popularne božićnice. Zbog nemogućnosti uručenja rješenja i isplate materijalnih potpora za koja su prava ostvarena u 2022. – uzrokovanih nezakonitim i suspendiranim proračunom sada već bivše većine u Općinskom vijeću – rješenja su uručena danas, a isplata 132,73 eura (1.000 kuna) pojedinačne potpore izvršit će se do kraja ove godine.

– Nismo mogli ranije realizirati ovu materijalnu potporu, no nitko neće biti zakinut. Onda kada smo mogli održati sjednicu Općinskog vijeća i voljom većine vijećnika usvojiti odluke o isplati materijalnih potpora, to smo smjesta napravili – kazao je načelnik Općine Vir Marino Radović čestitavši blagdan Božića umirovljenicima i drugim korisnicima potpora na maloj svečanosti u ispunjenoj općinskoj vijećnici. Ovu potporu koja je najviša u Hrvatskoj, dobit će 918 korisnika čiji su zahtjevi pozitivno riješeni (166 negativno riješenih zahtjeva), a prijavilo se 1.084 Viranki i Virana u raspisanom roku od 14. do 25. studenoga 2022. Tako je ukupan novčani iznos materijalnih potpora za umirovljenike, nezaposlene, osobe starije od 65 godina i korisnike Centra za socijalnu skrb zaokružen na 121.846 eura (917.988 kuna).

– Prezadovoljan sam, potpora koju supruga i ja dobivamo od Općine Vir zaista je financijski dobrodošla i značajna. Mirovine nisu velike, jer supruga i ja ukupno imamo oko 1.000 eura nakon dugog i iscrpljujućeg radnog staža. Naši troškovi života nisu doduše veliki, ali nismo ni okrenuti materijalnim stvarima. Pohlepa je u današnje vrijeme ogroman problem zato što mnogi žele više nego što im treba i od onog što se može steći poštenim radom – kaže nekadašnji obrtnik Žarko Banović koji se nakon umirovljenja doselio sa suprugom na otok prije sedam godina.

Na službu protokola Općine Vir lani je do kraja studenoga stiglo 1.108 zahtjeva za ostvarivanje prava na jednokratnu materijalnu potporu, što je najveći broj zahtjeva umirovljenika, nezaposlenih, osoba starijih od 65 godina i korisnika Centra za socijalnu skrb koji je ikad stigao na općinsku adresu. Prethodno su krajem 2021. podnesena tri zahtjeva manje (1.105), ali je broj pozitivno riješenih zahtjeva građana tada bio veći – 963 (sada 918).

– Riješili smo krizu u Općinskom vijeću, pa smo sada u situaciji da možete računati na potporu ove općinske uprave koju ste uvijek imali – dodao je načelnik Radović zahvalivši se umirovljenicima na strpljenju, uz poruku kako će 600 eura materijalne potpore za 2023. biti isplaćeno do 31. siječnja 2024. Za drugu grupu umirovljenika i socijalnih kategorija stanovništva, koji su bili raspoređeni abecednim redom, uručenje rješenja organizirano je rano poslijepodne ispred zgrade Općine Vir kako bi se izbjegle gužve u zatvorenom prostoru.(Virski list)

   0
   0