Odluka kojom je pripojen i Grad Zadar Hrvatskoj, 80. godišnjica

Pridružite nam se u Kneževoj palači gdje ćemo zajedno častiti ovaj povijesni trenutak, prisjećajući se hrabrosti i odlučnosti koja je oblikovala našu današnju domovinu.

18.09.2023. - 18:44
 0
Odluka kojom je pripojen i Grad Zadar Hrvatskoj, 80. godišnjica
Foto: Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra

Uoči prveg dana jeseni, Zadar se priprema obilježiti značajan trenutak u svojoj bogatoj povijesti - osam desetljeća od donošenja odluke o pripojenju grada matici zemlji Hrvatskoj. Ceremonija koja će se održati 23. rujna u Kneževoj palači, simbolizira jedinstvo i odavanje počasti herojskoj borbi protiv fašizma.

Ova važna obljetnica organizirana je pod okriljem Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra, u suradnji sa Zajednicom udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije. Događaj uživa potporu Grada Zadra i Zadarske županije.

Ovogodišnje svečano obilježavanje ima posebnu težinu, jer se obilježava 80. godišnjica donošenja Odluke o pripojenju Istre, Rijeke, Zadra, otoka i drugih tada okupiranih područja Hrvatskoj. Odluka, koja je usvojena 20. rujna 1943. godine, djelo je Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske, vlasti koja je vodila narod u to vrijeme.

U srpnju iste godine, predstavnici ovih krajeva donijeli su odluku o otpočinjanju antifašističke borbe, što je u konačnici dovelo do oslobođenja i pripojenja matičnoj državi. Ovaj skup predstavlja priliku za odavanje počasti onima koji su se borili za slobodu i pravednije društvo, te je svjedočanstvo solidarnosti i jedinstva koje je obilježilo to razdoblje.

Svečano polaganje cvijeća i odavanje počasti palim borcima za slobodu grada Zadra na spomen obilježje na Gradskom groblju u Zadru 23. rujna 2023. u 10 sati.

Prigodni program će se održati u koncertnoj dvorani Kneževe palače, Poljana Šime Budinića 3, Zadar, 23. rujna s početkom u 11 sati. 

(Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra)

   0
   0