MAĐARSKA SE NEĆE PRIDRUŽITI NATO-ovoj "LUDOJ MISIJI" POMAGANJA UKRAJINI

Mađarska neće sudjelovati u NATO-ovu dugoročnom planu pomaganja Ukrajini, rekao je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova, ocijenivši plan "ludom misijom".

08.05.2024. - 17:13
 0
MAĐARSKA SE NEĆE PRIDRUŽITI NATO-ovoj "LUDOJ MISIJI" POMAGANJA UKRAJINI
Foto: Hina

Saveznici NATO-a dogovorili su se u travnju da će započeti planove za dugoročnu vojnu potporu Ukrajini u borbi protiv ruske invazije putem osnivanja fonda vrijednog 100 milijardi eura.

Po planovima, NATO bi preuzeo dio koordinacije od koalicije predvođene SAD-om zvane Skupina iz Ramsteina.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto ponovio je da se mađarska vlada protivi tom planu.

"Mađarska se neće pridružiti NATO-ovoj ludoj misiji unatoč svim pritiscima", rekao je na Facebookovu događaju uživo u Londonu

Glasnogovornik vlade Zoltan Kovacs, reagirajući prošli mjesec na NATO-ovu inicijativu, objavio je na platformi X, bivšem Twitteru, da Mađarska neće podržati nikakve NATO-ove prijedloge koji bi mogli "približiti Savez ratu ili pretvoriti ga iz obrambene u ofenzivnu koaliciju".

Odnosi između Budimpešte i NATO-a zategnuti su jer je Mađarska odugovlačila s ratifikacijom ulaska Švedske u Savez, što je naposljetku učinila u ožujku, te zbog bliskih odnosa mađarskog premijera Viktora Obrana s Moskvom unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu u veljači 2022.

Američki veleposlanik u Mađarskoj David Pressman poručio je ranije da saveznici NATO-a upozoravaju Mađarsku na opasnosti "bliskih i sve širih" odnosa s Rusijom i da će, bude li to politički izbor Budimpešte, "morati odlučiti kako najbolje zaštititi svoje sigurnosne interese".

   0
   0