Gastro subotom: sipa julienne s palentom Davida Skoke

Poznati hrvatski chef David Skoko danas je u Zadarskoj županiji. Večeras će kuhati u bistrou Andrija u Sv. Filipu i Jakovu no i prije dolaska u jednom njegovom specijalitetu moći će uživati čitatelji Zadarskog portala za koje je pripremio recept koji danas donosimo u gastro rubrici

02.12.2023. - 08:54
02.12.2023. - 08:59
 0
Gastro subotom: sipa julienne s palentom Davida Skoke
Poznati chef David Skoko se odlučio za jelo morskog “predznaka” (B. A.)
Gastro subotom: sipa julienne s palentom Davida Skoke

David Skoko poznato je TV lice. Do sada je sudjelovao u brojnim projektima vezanim za kulturu objedovanja, bilo kao savjetnik, mentor, kuhar… Svoje je kulinarsko umijeće vrlo uspješno demonstrirao a to i dalje radi velikom broju poklonika, ekipe koja zna prepoznati majstora svog zanimanja. Po njegovim su receptima rađene kuharice, izdavane razne gastro brošure, a upečatljiva pojava razlog je i brojnih TV reklama koje je snimio. Kao član obitelji koja se generacijama bavi ribarstvom, u fokus je svog profesionalnog djelovanja često stavljao plodove mora, a upravo jedan takav recept donosi nam i danas, za potrebe gastro priloga Zadarskog portala, jelo u kojem će večeras imati priliku uživati posjetitelji bistroa Andrija u Sv. Filipu i Jakovu, gdje sprema posebnu adventsku večeru. Svi oni, pak, koji neće biti u prilici uživati tamo u kulinarskom umjeću poznatog chefa imaju priliku sami se uputiti u pravcu kuhinje i pokušati napraviti svoju verziju ovoga jela. (K. B.)  

David Skoko često kao inspiraciju ima more, a tako je bilo i ovoga puta kada se odlučio za sipu, kao centralnu namirnicu svog jela

Sipa julienne s palentom

Sipu očistiti. Tijelo sipe vakumirati i kuhati sous vide 10 minuta. Nakon toga sipu ohladiti te narezati na tanke rezance. Napraviti emulziju od domaćeg octa, maslinovog ulja, ulja sjemenki sezama, soli i papra te tom emulzijom začiniti rezance.

Unaprijed kuhanu pa ohlađenu palentu narezati na komadiće i staviti u stolni blender te dodati malo mlakog mlijeka. Nakon toga palentu posoliti, popapriti te začiniti muškatnim oraščićem i na kraju izblendirati dok se ne dobije fina kremica. Suhe rajčice izblendati s maslinovim uljem te zagrijati na 70 stupnjeva celzijusa. Ostaviti ih da se ohlade te ocijediti. Tako smo dobili ulje aromatizirano rajčicom. Ljuskice badema tostirati.

Serviranje 

Na kremi od palente servirati zarolane rezance od sipe, posuti ih s tostiranim bademima, dodati koji list i cvijet kapera te pokapati aromatiziranim uljem od rajčice.

   0
   0