EPPO: Zbog subvencijske prijevare i krivotvorenje isprava troje uhićenih u Međimurju

Zagrebački Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u četvrtak je izvijestio da je pokrenuo istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava kojima je počinjena šteta od gotovo 200.000 eura.

28.03.2024. - 11:36
 0
EPPO: Zbog subvencijske prijevare i krivotvorenje isprava troje uhićenih u Međimurju
Foto: Hina

Troje od četvero osumnjičenika uhićeno je u srijedu na zahtjev EPPO-a, nakon istražnih radnji provedenih u suradnji s međimurskom policijom, priopćilo je tužiteljstvo.

EPPO sumnja da su uhićeni od 2019. do 2020. u tri navrata počinili subvencijske prijevare u vezi s dobivanjem financijskih potpora malom i srednjem poduzetništvu financiranih iz Europskog strukturnog i investicijskog fonda (ESIF) – konkretno, tri kredita iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), uključujući i kredit za pokrivanje gubitaka uzrokovanih covidom-19.

Istragom je također utvrđena sumnja da su osnovali lanac tvrtki u njihovom vlasništvu i pod njihovom upravom kako bi prikazali da imaju pravo na financijsku potporu za malo i srednje poduzetništvo.

"Tako su prezentirali krivotvorene investicijske planove, fakture za nepostojeće transakcije, kao i potpuno nepouzdane korporativne bilance koje su pokazivale uspješno poslovanje".

Analizom novčanog tijeka društava utvrđeno je da dobiveni krediti nisu iskorišteni za prikazane namjene, već su ih okrivljenici podigli s poslovnih računa u roku od 24 sata nakon dobivanja, izvijestio je EPPO.

Dodaju da je "opisanom prijevarnom aktivnosti" prouzročena šteta od 197.281 euro budući da zajmovi nisu vraćeni niti je njihova naplata moguća iz sredstava osiguranja. (Hina)

   0
   0