DORH i AZTN POTPISALI SPORAZUM O SURADNJI U PODRUČJU ZAŠTITE TRŽIŠNOG NATJECANJA

Čelnici Državnog odvjetništva RH i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) potpisali su Sporazum o suradnji u cilju unaprjeđivanja suradnje na području zaštite tržišnog natjecanja, osobito u postupcima javne nabave, objavile su te dvije institucije na svojim internetskim stranicama.

10.06.2024. - 17:24
 0
DORH i AZTN POTPISALI SPORAZUM O SURADNJI U PODRUČJU ZAŠTITE TRŽIŠNOG NATJECANJA
Foto: Hina

Sporazum su potpisali glavni državni odvjetnik Ivan Turudić i predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Mirta Kapural. 

"Sklapanjem sporazuma izražena je spremnost na suradnju u području zaštite tržišnog natjecanja na osnovi uzajamnog povjerenja i razumijevanja sukladno ovlastima propisanima Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja, Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku, Zakona o državnom odvjetništvu i relevantnih podzakonskih propisa", navodi se u priopćenju DORH-a.  

U oba se priopćenja ističe kako će sudionici sporazuma "međusobno surađivati u okviru svojih nadležnosti. I to DORH kao tijelo kaznenog progona, ovlašteno poduzimati kazneni progon za kaznena djela kojima se narušava tržišno natjecanje zabranjenim dogovorima u javnim nabavama i zabranjenim sporazumima u javnim nabavama,  te AZTN kao pravna osoba s javnim ovlastima koja obavlja poslove općeg, nacionalnog i regulatornog tijela nadležnog za zaštitu tržišnog natjecanja, u cilju osiguranja učinkovitog poduzimanja kaznenog progona ovih kaznenih djela iz nadležnosti državnog odvjetnika, odnosno učinkovitog obavljanja poslova zaštite tržišnog natjecanja iz nadležnosti AZTN-a".

AZTN je naveo kako će se suradnja "ostvariti i uzajamnim pružanjem odgovarajuće stručne i tehničke pomoći, provođenjem kontinuirane edukacije stručnjaka AZTN-a i DORH-a na području zaštite tržišnog natjecanja, uključivanjem u obrazovne programe koje za jednu od strana organizira neko tijelo ili organizacija, zajedničkim organiziranjem edukacija, stručnih skupova, okruglih stolova ili konferencija".

   0
   0