Norveški studenti u Zadru učili kako se uzgajaju ribe

Kako se uzgaja pastrva, hama, gof ili zubatac? Kako izgledaju proizvodni pogoni za tu namjenu? Koja su nova tehnološka rješenja u segmentu uzgoja ribe? Pitanja su na koja su odgovore dobili norveški studenti prošli tjedan, koji su boravili na Sveučilištu u Zadru u sklopu projekta COADVANCe

03.12.2023. - 09:54
03.12.2023. - 09:56
 0
Norveški studenti u Zadru učili kako se uzgajaju ribe
Foto: Norveški studenti su bili jako zainteresirani za sve uzgojne faze proizvodnje ribe (L. P.)

Profesori i studenti UiT The Arctic University of Norway boravili su prošli tjedan na Sveučilištu u Zadru kako bi se upoznali sa sektorom akvakulture u Hrvatskoj. Došli su u okviru projekta COoperation for the ADVancement of Aquaculturein Norway and Croatia, koji za cilj ima izgradnju snažnog okvira za buduću dugoročnu suradnju između Hrvatske i Norveške vezanu za održivi rast akvakulture, kao jednog od vodećih i najbrže rastućih gospodarskih sektora na globalnoj razini.

Posjet je ispunio očekivanja norveških gostiju, kako su to naglasili njihovi predstavnici pred odlazak, a i domaćina - Sveučilište u Zadru, iz kojeg poručuju da će ova nova inicijativa biti izvrsna osnova za daljnju suradnju u području održive akvakulture i razvoja plavih vještina između dviju zemalja. 

Studenti su imali priliku upoznati se s novim postignućima u području akvakulture

- Ovakvi posjeti omogućavaju duboko razumijevanje hrvatskog sektora akvakulture, promicanje dijaloga i razmjenu znanja između norveških i hrvatskih sudionika, te otvaraju mogućnosti za buduće suradnje i partnerstva, naglašavaju iz zadarskog Sveučilišta.

Tijekom boravka stručnjaci i mladi znanstvenici iz Norveške posjetili su uzgajalište kalifornijske pastrve na izvoru rijeke Rude, koje je u vlasništvu tvrtke Krofish. Slijedilo je upoznavanje s vodozahvatnim tehnološkim rješenjima, pregled svih uzgojnih faza uzgoja pastrve u slatkim vodama, prezentacija proizvodnog pogona, rasprava i usporedba sa sličnim akvakulturnim postrojenjima u Norveškoj, s naglaskom na razmjenu iskustava. Nakon toga slijedio je posjet uzgajalištu školjkaša tvrtke Platforma 22, te obilazak uzgajališta na ušću rijeke Krke, uz upoznavanje s aktivnostima akvakulture unutar zaštićene mreže Natura 2000. Norvežani su obišli i uzgajalište tvrtke Cromaris u Lamjani gdje su se upoznali s uzgojnim kapacitetom novih vrsta riba: hame, gofa i zubaca. (K. B.)

   0
   0