Kosovo više neće pokrivati državne simbole na srpskim registracijskim tablicama

Kosovska vlada odlučila je prestati naljepnicama prekrivati državne simbole Srbije na srpskim registracijskim tablicama, samo pet dana dana nakon što je stupila na snagu takva odluka Vlade Srbije za oznake na tablicama Republike Kosovo.

05.01.2024. - 15:30
 0
Kosovo više neće pokrivati državne simbole na srpskim registracijskim tablicama
Foto: Hina

Kosovska je vlada svoju odluku donijela u četvrtak, objavio je Kurtijev ured, a objašnjena je kao "akt dobrih susjedskih odnosa i dolazi nakon potpunog priznanja tablica Republike Kosova od strane Srbije", navedeno je u priopćenju.

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je ranije, komentirajući odluku Beograda o dozvoli slobodnog kretanja za vozila s tablicama Republike Kosovo (RKS), da će Priština reagirati recipročno "čim granična policija dokumentira i dokaže da Srbija provodi svoju odluku u potpunosti i bez zapreka".

Vlada Srbije odlučila je 25. prosinca omogućiti slobodno kretanje svim vozilima sa Kosova i Metohije objašnjavajući da ta odluka proizlazi iz sporazuma dviju strana iz 2011.

Na svim graničnim i administrativnim prijelazima, objavila je Srbija, bit će postavljena obavijest da se "sudjelovanje u prometu" omogućuje svim vozilima registriranim na Kosovu "isključivo iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja".

Srbijanski dužnosnici objasnili su da se odluka ne može se tumačiti kao priznavanje nezavisnosti Kosova i da ne prejudicira određivanje konačnog statusa. 

Time se nastoji riješiti spor koji je ranijih mjeseci potaknuo napetosti i incidente između dviju strana.

Vlada Kosova započela je u listopadu prošle godine proces preregistracije vozila sa srpskim oznakama za gradove na Kosovu na RKS tablice, na što je Beograd reagirao povlačenjem predstavnika Srba iz kosovskih institucija, uključujući i policiju.

Uslijedio je niz kriza i napetosti na sjeveru, a kulminacija je bila akcija paravojne skupine Srba i sukob s kosovskom policijom u sjevernokosovskom selu Banjska kada je ubijen jedan kosovski policajac i tri pripadnika skupine naoružanih Srba.(Hina)

   0
   0