Gastro šetnja po zadarskom Adventu - II dio

Naš gastro “đir” po zadarskom Adventu nastavljamo. Prekjučer smo obišli jedan dio kućica, a jučer drugi. I nismo se razočarali. Ponuda je još bolja nego godinu prije. Kako se to popularno kaže – za svakog ponešto

30.11.2023. - 16:23
01.12.2023. - 10:10
 0
Gastro šetnja po zadarskom Adventu - II dio
Gastro šetnja po Adventu u Zadru zadovoljit će i zahtjevne gurmane (B. B.)
Gastro šetnja po zadarskom Adventu - II dio
Gastro šetnja po zadarskom Adventu - II dio
Gastro šetnja po zadarskom Adventu - II dio
Gastro šetnja po zadarskom Adventu - II dio
Gastro šetnja po zadarskom Adventu - II dio
Gastro šetnja po zadarskom Adventu - II dio
Gastro šetnja po zadarskom Adventu - II dio
Gastro šetnja po zadarskom Adventu - II dio

Janjetina s bižima i bobom, bakalar kao fritura od sitne ribe i kozica, ćevapi od odležane black agnus junetine, gulaš od srnetine i veprovine, dimljena kobasica od mesa crne slavonske svinje… i tako dalje i dalje, niz je delicija koje se mogu konzumirati na ovogodišnjem zadarskom Adventu. Prekjučer smo stoga napravili “đir” i obišli malo gastro kućice no već nakon nekoliko ugostiteljskih lokacija bilo je vrijeme za predah no nastavak je slijedio jučer i donosimo vam drugi dio gastronomske adventske priče. 

Mediteranneo

Robert Pinto, predavač u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, chef koji je zanat “ispekao” radeći i niz godina u Italiji, danas svoje znanje nudi i zadarskim ljubiteljima kulture objedovanja u svom restoranu te i adventskoj kućici. Dnevno mijenja dva kuhana jela poput janjetine s bižima i bobom, obrazima s njokima, srnetine.., a petkom je obavezan bakalar kao i fritura od sitne ribe i kozica. Tu je i izvrstan maneštrun od sipe i čičvarde kao i slavonska blaga domaća kobasica ili, pak, baranjska ljuta, da izdvojimo samo dio njegove ponude.

Christmas Colonna

Zadarski koktel majstor Moreno Samobilić sa svojom partnericom Dijanom Kreber na Advent donosi selekciju hladnih i toplih mješavina. Feliz Navidad dobio je naziv po slavnoj božićnoj pjesmi i samo je jedan od njihovih tekućih bisera idealnih za hladne adventske večeri. U njemu su tequila, agava, liker od naranče, kompot od jabuke i čokolada. Što se hrane tiče, u ponudi su tri burgera: El Classico s pljeskavicom u brioche pecivu, Schwartz & Negro u crnom pecivu i Alternativno, veganski burger. Sladokusci će uživati i u dimljenoj kobasici od mesa crne slavonske svinje koja je bila hit prošlogodišnjeg Adventa.

Didova kućica

Didova kućica je dio zajedničkog tima koji broji i Lavovu kućicu te kućicu Kod Rođe. Sve tri kućice imaju gotovo istu slasnu ponudu: domaće svinjsko-juneće blago dimljene, ali i konfekcijske kobasice, plate pršuta i sira, fritule, kuhano vino i kuhani gin.

Boogie X Picnic

Kućica osmišljena u suradnji sa zagrebačkim Boogie Labom vlasnika Vedrana Božićeva nudi slasna peciva i mesna jela kojih nije mali broj. U ponudi su, primjerice, ćevapi od odležane black agnus junetine, black agnus kobasice ili domaće kobasice, a nisu zanemarivi ni prilozi, četiri vrste originalna priloga: azijski, s tartufima, s fažolom ili sirni. Tko voli slatko može se odlučiti za Cronut - kremastu fuziju između američke krafne i francuskog kroasana s kremom od pistaccia i čokolade ili Nutelle s prahom brusnice. Ili, pak, za kuhani panettone - topli koktel s votkom, kamilicom i komadićima panettonea kao i druge nepcu drage delicije.

Tradicija u čašici

U prvom planu je hrvatska tradicionalna kuhinja “by” Šime Katuša. U velikom kazanu kuha svoje vlastito vino i nudi blago dimljene kobasice koje je sam proizveo po vlastitom receptu. Nekoliko puta tjedno obogaćuje ponudu kuhanim jelima poput gulaša od divljači: srnetine i veprovine, serviranih s njokima. Za izdvojiti je i grilani odležani ramstek u sendviču, a nikako ne treba ni izostaviti pancetu i domaće kobasice.

Lička kuća

Što bi Lička kuća nudila nego ličke specijalitete. Pa krenimo: pravi lički krumpir, onda pet vrsta kobasica s tim da je za izdvojiti domaća lička kobasica u kombinaciji s kiselim kupusom i kuhanim buncekom. Kuhano suho svinjsko meso je neizostavno jer je autentična zimska delikatesa kao i klasična sarma, servirana s buncekom na daščici. Lički pladanj broji kiseli kupus, buncek i domaće kobasice, a da bi ponuda bila baš lička, tu je i lička šljivovica. (K. B.)

   0
   0