Druga večer Hitchcock Nights : Nepoznati iz Nord-ekspresa

Ako ništa drugo, morate pogledati scenu ringišpila! Toliko je nevjerojatno apsurdna da je morate pogledati, iako zapravo ima vrlo malo veze s ostatkom filma.

12.08.2023. - 09:57
12.08.2023. - 10:24
 0
Druga večer Hitchcock Nights : Nepoznati iz Nord-ekspresa
Foto: Scena iz filma

Sinoć, na prvoj večeri "Hitchcock Nights" - tražila se karta više.

Muzej antičkog stakla bio je prepun!

160 zauzetih sjedala i posjetitelji koji mole za mjesto! 

Večeras, u sklopu druge večeri ove manifestacije, gledamo film Nepoznati iz Nord ekspressa

Film "Nepoznati iz Nord ekspresa", iz 1951. godine, nominiran je za Oscara u kategoriji najbolje crno-bijele fotografije, potpisane od strane Roberta Burksa, Hitchcockovog čestog suradnika.

Film je noirovska krimi-drama temeljena na debitantskom romanu "Stranci u vlaku" Patricije Highsmith. Priča se bavi dubokim psihološkim stanjima likova, naglašavajući moralne dileme, a protagonisti su slojeviti i zagonetni likovi s nejasnom prošlošću i teško odgonetljivim motivima djelovanja.

Najintrigantniji motiv filma je transmisija krivnje između likova Guya Hainesa, tenisača koji je nesposoban razvesti se od svoje pohlepne supruge, i Bruna Anthonyja, psihopatskog hedonista koji je pod financijskom kontrolom svojeg oca. 

Premda je Bruno prikazan kao mladić nejasne seksualne orijentacije, Guy izvlači korist iz Brunovog zločina, ne snoseći odgovornost za posrednu umiješanost.

"Zaključivši da životnim srećama obojice najveće prepreke predstavljaju osobe kojih bi se željeli osloboditi, Bruno isprva kao šaljivi prijedlog Guyu iznese ideju da bi jedan drugom mogli učiniti velike usluge. Naime, Bruno bi mogao ubiti Tonyjevu suprugu, što bi tenisaču otvorilo mogućnost za sretnu vezu s Anne, a Guy bi potom mogao ubiti Brunina nepopustljivog oca, zahvaljujući čemu bi Bruno mogao biti zbrinut. Dok Guy vjeruje da se Bruno šali, iako mu se načelno sviđa njegova lucidna ideja, psihotičnom Bruni šala nije ni na kraj pameti. Štoviše, on je smrtno ozbiljan, u što će se Guy ubrzo uvjeriti."

Unatoč problemima tijekom produkcije i sukobima s piscem Raymondom Chandlerom, koji je radio na scenariju, film je postao jedno od najuspješnijih ostvarenja u Hitchcockovoj karijeri. Kroz kontrastne likove i iznenađujuće zaplete, Hitchcock majstorski istražuje ljudsku psihologiju.

Uz scenu kružne vožnje koja odudara od ostatka filma, "Nepoznati iz Nord ekspresa" je "spor" film, koji sebi daje vremena da odvije radnju.

Iako film možda nije za svakoga, Hitchcockovi vješto postavljeni obrati i duboka psihološka analiza čine ga vrijednim pogleda.

Film pogledajte večeras, u sklopu druge večeri "Hitchcock nights" u Muzeju antičkog stakla u 21:00 sati. 

   0
   0