Barišić: Pravo raspolaganja deviznim računom imao je isključivo Zdravko Mamić

U nastavku suđenja braći Mamić i ostalima za izvlačenje novca iz Dinama predsjednik kluba MIrko Barišić u ponedjeljak je rekao da je jedina ovlaštena osoba za raspolaganje sredstvima deviznog računa kluba u Austriji bio tadašnji predsjednik uprave, prvookrivljeni Zdravko Mamić.

30.10.2023. - 15:45
 0
Barišić: Pravo raspolaganja deviznim računom imao je isključivo Zdravko Mamić
Foto: Hina/ Dario GRZELJ/ dag

S obzirom da je klub 2002. bio u teškoj financijskoj situaciji, imao problema u ispunjavanju obveza prema igračima, a račun u Hrvatskoj bio je pod prijetnjom blokade Barišić je u svom iskazu na osječkom Županijskom sudu naveo da mu je tadašnji predsjednik uprave Zdravko Mamić predložio otvaranje deviznog računa u Klagenfurtu, u Austriji.

Iako je kao predsjednik kluba potpisao akt o otvaranju računa, Barišić tvrdi da je isključivo pravo raspolaganja računom i isplatama imao Zdravko Mamić kao predsjednik uprave te da ga je povremeno obavještavao o korištenju sredstava s toga računa.

Rekao je da ne zna je li bilo situacija da se sredstva Dinama s toga računa isplaćuju u gotovini, a ne preko računa, a nakon što mu je predočen iskaz iz istrage, potvrdio je da Miroslav Ćiro Blažević nije htio potpisati ugovor s Dinamom dok mu na ruke nisu plati 400 tisuća eura, a da mu je Zdravko Mamić rekao da je to isplatio osobnim sredstvima.

"Koliko poznajem Miroslava Ćiru Blaževića, mislim da on ne bi ostao ni sekunde u klubu da mu to nije bilo plaćeno", rekao je Barišić na upite obrane je li Blaževiću spomenuti iznos stvarno i plaćen.

Također navodi kako mu je Zdravko Mamić govorio da su sredstvima s toga računa plaćeni igrači Danijel Šarić i Ivan Bošnjak, da je nekim igračima osobno jamčio isplatu dugovanja, ali ne zna jesu li neki treneri plaćani u gotovini, umjesto preko računa.

'Račun u inozemstvu ostvario svoju svrhu'

Barišić je kazao kako mu nije poznato da je deviznim računom raspolagao okrivljeni Mario Mamić, a da je nakon otvaranja istrage u ovom slučaju izvršni odbor Dinama, nakon izvještaja Zdravka Mamića, zaključio kako će nadzornom odboru i skupštini, predložiti stajalište da Dinamo nije oštećen u tim aktivnostima.

Na upite Uskoka temeljem čega je Zdravko Mamić prezentirao da je s tim računom sve u redu Barišić kaže da se ne sjeća svih detalja, ali da mu je rekao kako je račun u inozemstvu ostvario svoju svrhu i da je korišten za namjene zbog kojih je i otvoren.

Napominje kako nije dovoljno stručan da bi sam napravio uvid u svu dokumentaciju iz koje bi se moglo zaključiti da je poslovanje s toga računa bilo zakonito, već da su ga o tome obavijestile stručne osobe iz klube, posebice Zdravko Mamić.

Na upite obrane Barišić kaže da je on doveo Zdravka Mamića u klub kada je postao predsjednik, a Dinamo je tada bio u vrlo lošoj financijskoj situaciji, bilo je dugovanja i prijetio je stečaj.

"Smatrao sam Mamića osobom koja može riješiti sportsko i financijsko djelovanje kluba i nakon njegova dolaska počeli smo rješavati financijske poteškoće i sportski se konsolidirati. Postupno smo se riješili svih dugovanja te postali stabilan i neprikosnoven klub, koji je postao prepoznatljiv u Europi", ustvrdio je Barišić.

Peras: Igrači i treneri dobivali novac u gotovini 

Današnja predsjednica uprave Dinama Vlatka Peras, koja u klubu radi od 1998. godine, kazala je kako je 2002. predsjednik kluba Mirko Barišić s Zdravkom Mamićem otvorio račun u Klagenfurtu, preko kojega se dosta sredstava igračima isplaćivalo u gotovini.

Kada je krenula istraga Peras tvrdi da je Barišić bio pozvan na ispitivanje u Uskok, a poslije se raspitivao gdje su uplaćena sredstva od tvrtke Siemens i utvrđeno je da su bili uplaćena na taj račun. Iako su zajedno otvorili račun Peras je potvrdila da je s tim računom isključivo raspolagao Zdravko Mamić koji je bio jedini potpisnik.

Kazala je i da je po Mamićevom nalogu sačinjavala različite potvrde o isplati novca u gotovini određenim igračima, ali nema saznanja jesu li ostale službe u klubu knjižile takve potvrde o isplatama.

Peras tvrdi kako je bilo uobičajeno da su igrači i treneri dobivali novac u gotovini i to tako što bi potpisivali potvrdu o primitku, ali da osobno nije bila nazočna ni jednoj takvoj isplati. Navodi da ju je o isplati odštete od 400 tisuća eura za igrača Jensa Novotnya obavijestio Zdravko Mamiću i zbog toga je sačinila potvrdu.

"Kada je igrač Boško Balaban po drugi put dolazio u Dinamo osobno sam bila prisutna kada je od Zdravka Mamića tražio da mu garantira bianco zadužnicu, iako ne znam kako je to dogovoreno, mislim da mu je Mamić to i dao", kazala je Peras.

Dodaje i da je igrač Eduardo da Silva tražio pozajmicu od Dinama, iako ne zna je li je stvarno i dobio, tvrdi kako je potvrdu o pozajmici Zdravko Mamić pred njom poderao.

'Mamić Dinamu davao pozajmice'

Ispričala je i da je Zdravko Mamić službeno došao u klubu 2002. te da joj je rekao da je, zbog poslovanja kluba, koji je tada bio u lošoj financijskoj situaciji koja je ugrožavala njegovu opstojnost, dao svoje osobne garancije i to u vidu nekretnina te imovine njegove obitelji. Poznato joj je da je Zdravko Mamić Dinamu davao i  pozajmice, ali nije se mogla sjetiti o kojim se iznosima radi.

Iako je klub zbog lošeg financijskog poslovanja 2004. godine završio u stečaju i počeo djelovati kao udruga građana Peras ističe kako su nadležna tijela kluba, izvršni i nadzorni odbor te skupština, tada zaključila da Zdravko Mamić raspolaganjem računom u Klagenfurtu klubu nije napravio štetu.

U nastavku suđenja bit će ispitan bivši igrač Dinama Mirko Lulić.

U aferi "Dinamo 2" za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BiH, i kojima se sudi u odsutnosti optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Okrivljenik Vuksan je u petak, na temelju sporazuma stranaka, proglašen krivim za pomaganja u pokušaju zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja te osuđen na godinu dana zatvora, uvjetno na pet godina.(Hina)

   0
   0